VESIĆ: Obnovljeni Cvetni trg je početak rekonstukcije Njegoševe ulice
Foto: Dragana Udovičić

Kultno mesto Beograda

VESIĆ: Obnovljeni Cvetni trg je početak rekonstukcije Njegoševe ulice

Beograd -
Rekonstrukcija Cvetnog trga, koji je juče otvoren, predstavlja početak uređenja Njegoševe ulice, koja će se u narednom periodu pretvoriti u pešačku zonu, a cilj je da svaka opština ima jednu pešačku ulicu koja će biti centar dešavanja, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

On je gostujući na TV Hepi naglasio da se Cvetni trg, koji predstavlja jedno od kultnih mesta u gradu, veoma dobro uklopio u arhitekturu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

– Tu ćemo 4. februara postaviti spomenik Borislavu Pekiću, koji će otkriti premijer Aleksandar Vučić, a onda ćemo tokom godine tu urediti „glumačku stazu”, gde ćemo sa Udruženjem dramskih umetnika izabrati desetak glumaca i reditelja koji su obeležili srpsku kulturu i oni će dobiti svoje statue u formi scena iz pozorišnih predstava – rekao je gradski menadžer.

On je pojasnio da će se ove godine postaviti novi lokali oko Kalenić pijace, a u drugoj polovini sledeće godine počinje obnova same pijace.

– Obnovićemo Njegoševu ulicu, od Kursuline do zgrade Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, i tu će biti jedan mali trg, i tako ćemo ovu ulicu po etapama pretvarati u pešačku ulicu. Tokom sledeće godine radićemo i projekte za uređenje Ulice kneza Miloša, čija će obnova krenuti za dve godine. Rekonstrukcijom ove ulice dobiće se novih 500 parking mesta, ulica će se proširiti za dve do tri trake i tako će se povećati njena propusna moć – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, završena je obnova Ulice Vuka Karadžića, a nastavlja se deo ka Ulici cara Lazara.

– Radimo na stvaranju pešačke zone koja će obuhvatiti centar grada od Zelenog venca do Ulice Braće Jugovića i od Trga republike do Pariske i Tadeuša Košćuška. Uvodićemo je postepeno jer je neophodno uraditi garaže. Zato ćemo prošitiri garažu „Obilićev venac” za 350 mesta i početi izgradnju garaže na Studentskom trgu sa više od 700 mesta. Zatvoriće se i Vasina ulica, koja će biti ulica kulture, a posebno će biti tretiran Kosančićev venac kao zaštićna celina, gde će se obnoviti 40 fasada. Biće uređene i fasade u celoj Brankovoj ulici. Krajem aprila počeće radovi na Trgu Slavija, a nakon toga u Ruzveltovoj, kao i svim ulicama do Kalemegdana – rekao je gradski menadžer koji je dodao da će se obnavljati i Skadarlija i tako će u narednih nekoliko godina Beograd postati jedan sasvim drugačiji i uređeniji grad.

Govoreći o proslavi Nove godine, Vesić je naglasio da to za Grad Beograd predstavlja ulaganje, a ne trošak.

–Turizam je u Beogradu najbrže rastuća privredna grana i od njega najviše zarađujemo. Hajde da budemo jasni – Beograd živi od turizma. Da bi se turisti doveli u Beograd potrebna je jaka nacionalna avio-kompanija, koju imamo, kao i rad na kreiranju događaja koji će privući goste, kao što su sportski, kulturni ili kongresni događaji. Jedan od naših najvažnijih događaja je proslava Nove godine. Prošle godine smo imali oko 60 hiljada stranih i oko 200 hiljada domaćih turista. Oni su ostavili Beogradu skoro 17 miliona evra zvanično, a procena je da je taj prihod bio i preko 20 miliona evra ako se uzme u obzir da deo turista iz regiona odseda kod rođaka i prijatelja pa se ne evidentiraju zvanično. Veliki deo beogradske privrede živi od turista i zato ove godine u četiri dana proslave želimo da povećamo broj noćenja stranih turista sa dva na četiri do pet dana. Prosečno, domaći turista potroši 200 evra dnevno, a strani 300 evra. Pa sami izračunajte koliko se povećava prihod ako se produži boravak samo za jedan dan. Pitajte hotele i restorane da li imaju slobodnih mesta! Nemaju više, i to ne samo za doček Nove godine, već danima unapred ili unazad. Ja znam da bi neki kritičari voleli da nam dođe sto hiljada turista, da nam ostave 50 miliona evra a da mi ne organizujemo koncerte i da ne potrošimo ni dinar. Toga nema ni u bajci. Ako hoćemo da nam se kao gradu vrati, moramo da uložimo. To znači da ćemo svake godine ulagati sve više u proslavu Nove godine. Naravno da se podrazumeva da će Skupština grada podneti izveštaj o tome kako je potrošen svaki dinar iz budžeta, i to se podrazumeva jer građani imaju pravo to da znaju – rekao je Goran Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track