SVETSKI DAN MIGRANATA: Kroz Beograd prošlo više od pola miliona izbeglica
Foto: Stefan Jokić/Arhivska Fotografija

Građani pokazali humanost

SVETSKI DAN MIGRANATA: Kroz Beograd prošlo više od pola miliona izbeglica

Beograd -
Gradski poverenik za izbeglice, raseljena lica i migracije Dušica Popović izjavila je danas da se u Beogradu nalazi 59.000 interno raseljenih lica i 9.000 izbeglica iz Hrvatske i BiH, kao i da je kroz glavni grad prošlo više od 530.000 migranata.

"U Srbiji danas postoji najveća populacija raseljenih lica u Evropi, a najviše ih je smešteno u Beogradu", ukazala je Popović nakon sednice Saveta za upravljanje migracijama na teritoriji Beograda, povodom obeležavanja Svetskog dana migranata.

Ona je dodala da je Beograd veoma angažovan u rešavanju njihovog položaja i statusa, te da je uloga saveta da prati tu populaciju i da pruži svu potrebnu pomoć.

"Grad i Beograđani do sada su nebrojeno puta pokazali svoju humanost, a radom saveta ta aktivnost svakako će biti još organizovanija, sa precizno utvrđenim zadacima za svakog učesnika u tom procesu", kazala je Popović, a saopštila je Gradska uprava.

Inače, Savet za upravljanje migracijama na teritoriji Beograda, usvojio je danas Plan rada za 2016. godinu, kojim je između ostalog predviđeno trajno rešavanje stambenog pitanja i poboljšavanje uslova stanovanja za najmanje 50 porodica koje imaju već započet stambeni objekat i kupovinu najmanje 30 seoskih domaćinstava. Predviđeno je i donošenje plana za zatvaranje 17 neformalnih kolektivnih centara dodelom paketa građevinskog materijala i kupovinom seoskih kuća sa okućnicom.

Takođe, mere saveta podrazumevaju i bolju informisanost izbeglih i raseljenih, njihovo stručno osposobljavanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, obezbeđivanje administrativne i stručne podrške u sistemu zdravstvene zaštite...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track