KIRBI U NOVOM PAZARU: Otvorena postrojenja za tretman džinsa ozonom
Foto: Nebojša Mandić

Moderna tehnologija

KIRBI U NOVOM PAZARU: Otvorena postrojenja za tretman džinsa ozonom

Srbija -
NOVI PAZAR - Ambasador SAD Majkl Kirbi otvorio je danas postrojenje za tretman džinsa ozonom u Novom Pazaru, namenjeno svim proizvođačima teksasa u regionu, koje će doprineti povećanju prodaje, izvoza i otvaranju novih radnih mesta.

Moderna tehnologija, koju je obezbedila Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, značajno smanjuje potrošnju vode i energije i eliminiše upotrebu štetnih izbeljivača koji se tradicionalno koriste u finalnim fazama izrade džinsa.

USAID je u junu podržala šest proizvođača teksasa iz Novog Pazara, koji zapošljavaju više od 400 radnika i izvoze na strana tržišta, da osnuju asocijaciju PRO-DENIM kako bi zajednički koristili tehnologiju za finiširanje džinsa baziranu na ozonu. Ta agencija je nabavila opremu vrednu 280.650 dolara kako bi omogućio proizvođačima iz Novog Pazara da steknu konkurentsku prednost i privuku pažnju ekološki svesnih potrošača.

Ambasador Kirbi rekao je na otvaranju da je proizvodnja džinsa tradicija u Novom Pazaru i da je važna za nova radna mesta, te da mu je drago što će projekat pomoći proizvođačima da koriste modernu tehnologiju, izvoze, a da pritom ne zagađuju okolinu. "Ovde rade ljudi koji su pravi profesionalci u proizvodnji dzinsa", rekao je Kirbi.

On je, podsetivši da je jedna norveška kompanija bila zainteresovana za saradnju, ali i odustala zbog situacije sa otpadnim vodama, rekao da je USAID odlučio da pomogne, budući da je za tretiranje otpadnih voda potrebno mnogo novca. Kirbi je rekao da je važno i što vlada prepoznaje značaj tog projekta i pokazuje rešenost da pomogne region i usavršavanje proizvodnje teksasa. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović zahvalio je USAID na tome što čine da mali i srednji proizvođači u Novom Pazaru mogu da posluju kvalitetnije.

"Nadam se da se naša saradnja neće zaustaviti ovde i da ćemo u narednom periodu moći da uradimo još mnogo toga kako bi privreda Novog Pazara bila još bolja, a to nam mnogo znači", rekao je Mahmutović.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je važno što su preduzetnici udruženi i što će zajedno koristiti opremu, ističući da je to način da se unapredi konkuretnost privrede, otvore nova radna mesta i poveća izvoz. Ona je rekla da će sledeća godina biti godina preduzetništva i da je Ministarstvo privrede spremno da pomogne i da se uključi u tu podršku.

Pozvala je predstavnike donatorske zajednice, USAID, Evropske unije, lokalnih samouprava da ujedine snage i da se u sledećoj godini učini korak ka bržem ekonomskom razvoju.

Predstavnik proizvođača Nihad Ugljanin rekao je da se takvom opremom mogu pohvaliti najveći svetski proizvođači te da će pomoći da se naprave proizvodi koji će biti atraktivniji na tržištu zapadne Evrope, gde su potrošači ekološki osvešćeni i spremni da plate robu čija proizvodnja smanjuje loš uticaj na životnu sredinu.

"Ovakva obrada dzinsa ne zagađuje okruženje i omogućava značajnu uštedu vode i energije", rekao je Ugljanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track