Najnovije vesti

VIŠE PREDLOGA U SKUPŠTINI GRADA: Odbornici sutra o rebalansu i budžetima opština
Foto: Beoinfo

I čistoća pretonice na dnevnom redu

VIŠE PREDLOGA U SKUPŠTINI GRADA: Odbornici sutra o rebalansu i budžetima opština

Beograd
19:36h
Beogradski parlament raspravljaće sutra o tehničkom rebalansu gradskog budžeta, o kriterijumima na osnovu kojih će opštine dobijati budžete za 2016. godinu i o ugovoru o javno-privatnom partnerstvu sa privatnim autobuskim prevoznicima.

Kada je reč o rebalansu, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je objasnio da postoje prihodi gradskih preduzeća i dobit koja se naplaćuje od njih, a postoji i deo neutrošenih sredstava iz ove godine.

"Ta neutrošena sredstva, ili sredstva koja predstavljaju dobit, preraspodeljuju se na obaveze koje moramo pokriti, što se prvenstveno odnosi na vraćanje dugova od pre šest, sedam godina", naveo je ranije Nikodijević, dodajući da pre svega misli na subvencije za komunalne usluge, koje Grad treba da pokriva preko svojih JP.

Te subvencije, dodao je, godinama nisu plaćane, niti evidentirane u budžetu i nije postojao realan novac za njih, pa su se gomilale kao dugovi, koji sada iznose oko 5,5 milijardi dinara. Gradska vlast će, naveo je, od ove godine gradskim preduzećima vraćati "ono što je bila obaveza Grada i pre pet i pre šest godina, a koja nije uplaćivana".

Na sednici će biti reči i o Predlogu odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za obime budžeta opština, što je prvi put da se donose kriterijumi koji se odnose na veličinu teritorije, broj stanovnika, razuđenost, na to da li je opština samo centralna ili ima i prigradske delove.

Nikodijević je izjavio da će sredstva namenjena opštinama biti pravednije raspoređivana, na osnovu jasnih kriterijuma, čime će se u svim opštinama stvarati uslovi života dostojni 21. veka. U dnevni red je uvršten i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačni nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu u obavljanju komunalne delatnosti gradskog prevoza putnika. Govoreći o tom dokumentu, predsednik gradskog parlamenta je rekao da se sa privatnim prevoznicima, koji su se ujedinili u jedan konzorcijum, potpisuje ugovor na deset godina i da se mogu postaviti oštriji kriterijumi koji će morati da budu ispunjeni.

Pred odbornicima će se naći i Predlog plana detaljne regulacije Bloka 11 između Bulevara Nikole Tesle, Keja oslobođenja i produžetka ulica Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara, u Zemunu, kao i predlozi planova detaljne regulacije za deo industrijske celine "21. maj" u Rakovici i pijace u naselju Medaković.

Na navedenoj lokaciji u Bloku 11 biće izgrađen hotel visoke kategorije iz lanca "Kempinski", sa dve kule visoke spratnosti kao deo stambenog i poslovnog kompleksa, u okviru urbanističke celine poznate kao "Prvobitni Novi Beograd". Postojeći objekat hotela biće potpuno renoviran i modernizovan, s dozvoljenom spratnošću do osam spratova, odnosno 36 metara. Severna kula, maksimalne spratnosti P+33, odnosno 140 metara visine, u produžetku Goce Delčeve, namenjena je za poslovne i komercijalne sadržaje, a Južna kula, iste spratnosti u produžetku Aleksinačkih rudara, predviđena je za stanovanje visokog standarda.

Detaljnim planom je predviđeno očuvanje i oplemenjivanje svih zelenih površina, kao i izgradnja dodatne treće pešačke i biciklističke staze.

Skupština grada sutra će razmatrati i izmene Odluke o održavanju čistoće, a na sednici će biti reči o rebalansu drugog programa poslovanja za 2015. "Urbanističkog zavoda Beograda" i o programu zaštite, uređivanja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada za ovu godinu.

Po skraćenom postupku odlučivaće se o imenovanju v.d. direktora "Hipodroma", razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora i o izboru članova stalnih radnih tela.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...