(FOTO) OBRENOVAC PROSLAVIO SVOJ DAN Mali: Za 18 meseci uložili smo 100 miliona evra
Foto: Beoinfo

Najzaslužnijim uručene diplome

(FOTO) OBRENOVAC PROSLAVIO SVOJ DAN Mali: Za 18 meseci uložili smo 100 miliona evra

Beograd -
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Obrenovca i zahvalio se Vladi Republike Srbije, njenom predsedniku i svima koji su učestvovali u obnovi te opštine posle prošlogodišnjih majskih poplava.

Tom prilikom, uručena su priznanja za policajca i vatrogasca godine, zaslužnog građanina, a specijalno priznanje za doprinos obnovi Obrenovca dobili su Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić, u čije je ime plaketu primio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Događaju, u Sokolskom domu prisusvovao je i gradski menadžer Goran Vesić, čelnici opštine Obrenovac i brojni građani.

Gradonačelnik Mali je podsetio da je na današnji dan prošle godine obnova kuća, škola, vrtića u Obrenovcu bila u punom jeku, te da se taj posao danas uspešno privodi kraju.

– U Obrenovac je u prethodnih 18 meseci uloženo oko 100 miliona evra. Uspeli smo da ga obnovimo da bude lepši nego pre poplava. Tada je više od 11.000 kuća bilo oštećeno, a ostalo je njih oko hiljadu koje će do proleća i uz pomoć Evropske unije biti obnovljene. Obrenovačka gimnazija će početi sa radom u janurau i posle toga možemo da kažemo da smo posao uspešno priveli kraju – istakao je Mali.

On je napomenuo da će naredne godine opštine, posebno prigradske imati više novca nego ikada ranije, jer je nova gradska vlast odgovornom politikom smanjila deficit sa dvadeset na osam odsto, dok je plan da se naredne godine deficit smanji na ispod pet odsto.

–To je istorijski uspeh, koji prati napore Vlade Republike Srbije da se uvede red u javne finansije. Takođe uveden je rad i u gradska javna komunalna preduzeća, koja su 2013, poslovala sa gubitkom od dve milijarde dinara, da bi danas pravila profit od dve milijarde dinara. To je važno jer 85 odsto tog profita ide u budžet Grada Beograda iz koga se finansiraju infrastrukturni projekti, izgradnja škola, vrtića i igrališta, a deo tog novca biće uložen i u Obrenovac – ukazao gradonačelnik.

Mali je posebno istakao da je nova gradska vlast uspela da promeni privrednu i investicionu klimu u Beogradu, podsetivši da su formirane dve poslovne zone, od kojih se jedna nalazi upravo u Obrenovcu.

– Već krajem januara biće položen kamen temeljac za izgradnju fabrike „Meita” u Bariču, koja će obezbediti 1.400 novih radnih mesta, a sve sa ciljem da od Obrenovca, Beograda i Srbije napravimo bolje mesto za život – zaključio je gradonačelnik.

Ministar Stefanović je ukazao da u Obrenovcu tokom obnove nije bilo nijedne afere niti je novac za obnovu zloupotrebljen, kao ni u jednom mestu u Srbiji.

On je naveo da je, zahvaljujući ogromnoj aktivnosti Vlade, 7.306 domaćinstava dobilo pomoć, za šta je izdvojeno više od milijardu dinara. Zbrinuto je 159 porodica čije su kuće potupno uništene, 816 privrednika dobilo je pomoć od 221 miliona dinara, precizirao je ministar.

Predsednik opštine Miroslav Čučković je rekao da je ponosan što se obnova Obrenovca privodi kraju bez ijedne afere, ističući da je svaka nadoknada bila isplaćena kao što je i rečeno i zahvalio se Vladi Republike Srbije, njenom predsedniku, Gradu Beogradu i Evropskoj uniji na nesebečnoj podršci tokom proteklih 18 meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track