VESIĆ: Potrebno je izmeniti zakon da maloletnici ne kupuju alkohol
Foto: Dragana Udovičić

trgovci će moći tražiti ličnu kartu na uvid

VESIĆ: Potrebno je izmeniti zakon da maloletnici ne kupuju alkohol

Beograd -
BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je odluka o ukidanju zabrane prodaje alkoholnih pića noću nedavno doneta, jer noćna prohibicija nije imala željeni efekat da maloletna lica ne kupuju alkohol.

Ujedno se izašlo u susret i trgovcima kojima je promet opao, a zbog katanca na trećoj smeni bez posla je ostalo 200 ljudi, kazao je Vesić, navedeno je u saopštenju Beoinfa.

"Ostaje nam problem koji moramo da rešimo kao društvo, a to je da učinimo sve da maloletne osobe ne mogu da kupe alkohol ni u koje doba dana. Neophodno je da se iniciraju promene zakona koje bi dozvolile da trgovci na kasi ako sumnjaju da je lice maloletno, mogu da mu zatraže ličnu kartu na uvid. U tom slučaju trgovci bi mogli da budu strože kažnjeni ako to ne poštuju i prodaju alkohol maloletnim licima", rekao je Vesić.

On će, kako objašnjava, u ime Grada Beograda razgovarati sa nadležnima u policiji i Ministarstvu trgovine kako bi se našao način da se maloletnici spreče da se kupuje alkohol.

Praksa koja bi mogla da zaživi kod nas već se primenjuje u Americi, pa tako maloletnik ne može ni danju ni noću da kupi alkohol.

"Samo na takav način ova odluka će imati pun smisao i to je naš cilj", kaže Vesić.

Gradski menadžer precizira da udruženje srednjoškolaca "Centar mladih Srbije" i Đački parlament Treće gimnazije podržavaju zabranu kojom maloletnici ne mogu da kupe alkohol.

"Od njih sam saznao za splavove koji organizuju privatne žurke i puštaju maloletnike da uz određenu sumu novca konzumiraju alkohol sumnjivog kvaliteta", ističe Vesić.

Da zabrana prodaje alkohola u noćnim satima zaista nije donela pozitivne rezultate, govore i podaci Uprave saobraćajne policije.

Naime, pre nego što je doneta odluka od januara do juna 2013. godine 7.536 lica vozila su pod dejstvom alkohola, a u istom periodu 2014. godine taj broj je bio čak i mnogo veći - uhvaćena su 8.173 lica, saopštio je Beoinfo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track