ODŠTETA: Osiguravajuća kompanija od Infostana traži 234 miliona dinara
Foto: Zorana Jevtić

Predložena nagodba

ODŠTETA: Osiguravajuća kompanija od Infostana traži 234 miliona dinara

Beograd -
BEOGRAD - Osiguravajuća kompanija Đenerali predložila je beogradskom javnom komunalnom preduzeću Infostan da mirno reše spor u vezi sa osiguranjem stanova u Beogradu i zatražila odštetu od 234 miliona dinara.

Kompanija Đenerali je 23. decembra uputila Infostanu predlog za mirno rešenje spora tako što bi gradsko preduzeće isplatilo odštetu od 234 miliona dinara, uz napomenu da bi, ukoliko dogovor izostane, usledio sudski postupak u kojem bi osiguravajuća kuća istakla viši, pun odštetni zahtev.

Đenerali smatra da je pretrpeo štetu, jer JKP Infostan nije ispunio ugovornu obavezu da pošalje ponudu za osiguranje stanova svojim korisnicima, već je tu ponudu uputio samo nekim korisnicima, a uz to naplaćenu premiju od osiguranja Infostan nije preneo kompaniji Đenerali.

Kompanija je posebno istakla da nije mogla da utiče na odredbe ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, kao i da je Infostan odbio model saradnje koji je predlagao Đenerali i koji ima sa drugim komunalnim preduzećima u Srbiji, o uključenju neobavezujuće ponude za osiguranje.

Đenerali je, takođe, zamerio Infostanu što ga nije obavestio o razlozima za nepoštovanje ugovora, već je kompanija iz medija saznala za moguće razloge neispunjavanja obaveza. Gradski ombudsman preporučio je 6. oktobra da se storniraju svi računi za komunalne usluge, izdati do 21. septembra, u kojima je stavka za osiguranje stana od 200 dinara neosnovano integrisana u račun, što je Infostan naknadno i učinio.

Zbog reakcije javnosti na to što je u komunalne račune uvrštena i stavka osiguranja stanova, Skupština grada je 23. oktobra razrešila direktora Infostana Veselina Markovića, koji je prethodno ponudio ostavku. Zaštitnik građana Beograda utvrdio je u ovom postupku da nema dokaza da je o poslu sa osiguranjem stanova obavešten Nadzorni odbor Infostana, a da je kabinetu gradonačelnika informacija dostavljena mesec dana nakon zaključenja ugovora.

Takođe, konstatovano je da iz ugovora Infostana i Đeneralija proističe da se on ne odnosi na registrovane delatnosti tog javnog komunalnog preduzeća, već na poslove koji su najsličniji posredovanju u osiguranju.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je u javnoj nabavci koju je sproveo Infostan samo kompanija Đenerali podnela sva potrebna dokumenta da bi stekla mogućnost da se nađe na uplatnici Infostana, ali da to nije obavezna stavka prilikom plaćanja računa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track