Najnovije vesti

JEZIVA STATISTIKA: U Beogradu samo prošle godine 36 slučajeva mučenja životinja
Foto: Profimedia

Koristili sekire, puške...

JEZIVA STATISTIKA: U Beogradu samo prošle godine 36 slučajeva mučenja životinja

Beograd
BEOGRAD - U Beogradu je tokom prošle godine evidentirano ukupno 36 slučajeva mučenja životinja koje su najčešće otrovane ili ubijene vatrenim i mehaničkim oružjem poput palica i sekira, a policija je podnela 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog trovanja pasa.

Istovremeno, beogradska policija je, po Zakonu o javnom redu i miru, podnela i 173 takva zahteva protiv vlasnika koji su bez nadzora i zaštitnih sredstava držali životinje. Za krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja podneto je 11 krivičnih prijava, a od toga se u dva slučaja radilo o životinjama bez vlasnika, odnosno lutalicama, rečeno je u MUP-u.

Krivičnim Zakonikom je za ubijanje i zlostavljanje životinja predviđena je novčana kazna ili zatvor do jedne godine. Tom kaznom biće kažnjen onaj koji povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju. Kako ističu, beogradska policija preduzima sve potrebne mere i radnje za procesuiranje onih koji muče i zlostavljaju životinje, a u cilju suzbijanja i prevencije takvih dela uspostaviljena je saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nadležnim tužilaštvima, prekršajnim sudovima...

Bilo bi dobro doneti jedan poseban plan kojim bi bili obuhvaćeni svi državni i nedržavni subjekti radi zajedničkog delovanja, prvenstveno na edukaciji građana i podizanja svesti o dobrobiti životinja, poručuju u MUP-u.

Profili osoba koje muče životinje su različiti i ne mogu se podvesti pod jedinstven obrazac, kažu u MUP-u i u prilog tome navode dva prošlogodišnja slučaja - penzionera koji je omčom pokušao da zadavi psa lutalicu i maloletnika koji je vazdušnom puškom usmrtio dve mačke lutalice.

Najčešći uzrok nasilne smrti životinja su trovanje, upucavanje vatrenim oružjem i smrtonosne povrede nanete mehaničkim oružjem kao što su palice, sekire i slično, a u najvećem broju slučajeva trovanja životinja radi se o trovanju pasa lutalica.

Kada građani prijave da su našli mrtvu životinju, policijski službenici nadležni za teritoriju na kojoj je ona pronađena odmah izlaze na lice mesta i uz prethodnu konsultaciju i saglasnost nadležnog tužilaštva obave uviđaj. Tim uviđajem, kažu u MUP, policija uoči relevantne činjenice i okolnosti koje bi potvrdile sumnju da se radi o ubijanju ili zlostavljanju životinje. Zatim se sprovodi kriminalističko-tehnička obrada lica mesta, obezbeđuju tragovi i predmeti, pronađeno oruđe, oružje, čaure i slično.

Ukoliko postoji sumnja da se radi o trovanju, sa lica mesta se uzimaju uzorci sumnjive supstance, koji se šalju na toksikološku analizu, preciziraju u MUP-u. Kako dodaju, obaveštava se i sluzba "ZOO higijene" koja preduzima odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti, a po nalogu nadležnog organa, telo ubijene životinje se transportuje na Veterinarski fakultet radi obdukcije koja, naglašavaju, predstavlja važan dokaz u sudskom postupku.

U MUP-u poručuju da je za rešavanje slučajeva zlostavljanja životinja važno obaviti razgovor sa građanima koji su prijavili slučaj, jer oni mogu da prenesu svoja saznanja i zapažanja o uočenim sumnjivim pojavama na mestu događaja, naročito ako se radi o trovanju ili mučenju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...