Otkrivena spomen ploča Aleksandru Beliću
Foto: Beta

Spomen ploča

Otkrivena spomen ploča Aleksandru Beliću

Beograd -
Ključno za Belića je doba u kome je on uspostavio svoje lingvističke poglede

BEOGRAD - Spomen-ploča lingvisti Aleksandru Beliću otkrivena je na zgradi u kojoj je živeo, u Resavskoj ulici u Beogradu.

Aleksandar Belić (1876-1960) je bio filolog, rektor Beogradskog univerziteta i 23 godine je bio predsednik Srpske kraljevske akademije, odnosno Srpske akademije nauka i umetnosti, od 1937. do 1960. godine.

Ploču je otkrio ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković koji je tom prilikom rekao da od Belića možemo mnogo da naučimo ne samo iz njegovih dela, već i iz načina na koji je stvarao.

"Od Belića možemo mnogo da naučimo ne samo iz njegovih dela, već iz njegovog načina na koji je stvarao.

Ključno za Belića je doba u kome je on uspostavio svoje lingvističke poglede", kazao je Marković pre otkrivanja spomen-ploče u Resavskoj ulici.

Ministar je naveo da je Aleksandar Belić pokušao da postavi temelje razumevanja jezika polazeći od ruske i nemačke škole koje su u to vreme bile velike i nacionalne, a koje su "želele da budu dovoljno otvorene prema drugima i utiču na njih".

"On se pod uticajem tih škola, kao neko ko je dovoljno razumeo jezike i matematiku, nije zavaravao mitovima nego je tražeći činjenicu u jeziku i jasna pravila vrlo brzo uspeo da uspostavi nešto što bi oni koji se jezikom ne bave zvali temeljom, a oni koji se njime bave obalama", rekao je Marković.

Marković je ocenio da je bitno i za SANU to što je njihov višegodišnji predsednik Belić postao njen član sa 30 godina.

"SANU ima razloga da poštuje i svog višegodišnjeg predsednika, ali i činjenicu da je on postao član te akademije sa 30 godina i da je u poslednjem veku on jedini sa društvenih nauka koji je ostavio dubok pečat u akademiji", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, ključno za Belića je doba kojim je on uspostavio svoje lingvističke poglede, a koje je bilo mnogo burnije nego ovo sada.

"Tu su dva svetska rata, menjanje paradigmi, istinske velike svetske krize, tu su razaranja i ponovno stvaranje država, ali Belićevi pogledi na ljude, porodice i pristup radu se nisu menjali i to ga nije sprečavalo da očuva interesovanje za sve ono što je vredno u društvu u kome živi", kazao je ministar.

Srpski lingvista Aleksandar Belić bio je i član svih slovenskih akademija, kao i osnivač srpske moderne dijalektologije i jedan od tvoraca naučne sintakse.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track