VESIĆ: Počela izgradnja Jelezovačkog kolektora za Rakovicu i Miljakovac 3
Foto: Beoinfo

Dužina 3,5 kilometara

VESIĆ: Počela izgradnja Jelezovačkog kolektora za Rakovicu i Miljakovac 3

Beograd -
BEOGRAD - U Beogradu je danas počela prva faza izgadnje Jelezovačkog kolektora koji će služiti kao glavni odvodnik kanalizacije za naselja duž Jelezovačke doline.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da će na Jelezovački kolektor, kada bude završen, prvo biti priključeni stanovnici naselja Mala Utrina, sela Rakovica, deo Miljakovca 3, deo Kumodraža i deo opštine Rakovica.

Navodeći da će u prvoj fazi biti urađeno skoro 900 metara kolektora, a ukupno 3,5 kilometara, Vesić je kazao da je u toku priprema za raspisivanje tendera za drugu fazu za koju će izvođač biti izabran do kraja godine.

"Vrednost ovih radova je 22 miliona dinara", rekao je Vesić i dodao da je Grad Beograd novac obezbedio iz budžeta i da je izgradnja pomenutog kolektora deo kompletnog uređenja kanalizacije na teritoriji Beograda.

Prema njegovim rečima, kada bude završen kolektor prikupiće fekalnu kanalizaciju sa prostora na kome živi oko 35.000 ljudi koji sada imaju septičke jame i nemaju nikakvu kanalizaciju.

Vesić je ocenio da Grad Beograd rešava velike probleme građana i ispunjava obećanje da će za 10 godina svi građani na teritoriji Beograda imati kanalizaciju. On je dodao da će grad izdvojiti 700 miliona evra iz budžeta, kao i donacija i fonodova EU kako bi se završila kompletna nedostajuća kanalizacija na teritoriji Beograda.

Kako je dodao, biće izdvojeno i oko 300 miliona evra za izgradnju pet fabrika za preradu otpadnih voda i još neka postrojenja za tu namenu.

Istakavši da je važno da svi građani na teritoriji Beograda imaju iste infrastrukturne uslove, on je rekao da to podrazumeva put, saobraćaj, vodovod i kanalizaciju.

"To mora da ima svaka kuća na teritoriji Beograda, to je naš plan i to ćemo uraditi u narednih 10 godina", podvukao je Vesić.

Predsednik privremenog organa opštine Voždovac Aleksandar Savić je rekao da je ta opština izgradnju Jelezovačkog kolektora inicirala zajedno sa JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, uz veliki doprinos Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja