STUDENTI ZAUZELI SALU REKTORATA: Studentski front traži da se budžetska mesta ne ukidaju
Foto: Dragana Udovičić

Tvrde da reforma predstavlja diskriminaciju studenata

STUDENTI ZAUZELI SALU REKTORATA: Studentski front traži da se budžetska mesta ne ukidaju

Beograd -
BEOGRAD - Aktivisti organizacije "Studentski front" zauzeli su danas jednu od sala Rektorata Beogradskog univerziteta, zahtevajući odustajanje od najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju, kojima se, kako tvrde, ukidaju budžetska mesta i uvodi sistem "sufinansiranja" po linearnom modelu obračunavanja školarina.

Najavljena reforma, prema njihovom mišljenju, predstavlja diskriminaciju studenata iz materijalno ugroženih slojeva društva, odnosno diskriminaciju najvećeg dela omladine u Srbiji. Saopštavaju da je cilj zakonskih izmena dodatan korak ka potpunoj komercijalizaciji obrazovanja i njegovog pretvaranja u privilegiju bogatih.

Dalje objašnjavaju da je zauzimanje jedne od sala Rektorata još jedan korak u "odbrani automonije" te institucije, koja je, kažu, više puta bila povređena. To je, navode, bio slučaj i prilikom nedavnog gostovanja šefa delegacije EU Majkla Devenporta na Fakultetu političkih nauka, kada je došlo, tvrde, do hapšenja onih koji su na miran način protestvovali zbog toga.

Najavljuju dalju borbu svim civilizovanim sredstvima protiv narušavanja kvaliteta obrazovanja i autonomije naučno-obrazovnih institucija, koja se provodi "indoktrinacijom studenata i pretvaranjem fakulteta u poligon za promociju zvaničnika EU i NATO pakta". Blokadom Rektorata, poručuju iz te organizacije, obeležavaju i Dan studenata 4. april.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track