LAVROV DAČIĆU: Saradnja sa NATO i EU je vaša stvar
Foto: Fonet AP

Šef diplomatije u Moskvi

LAVROV DAČIĆU: Saradnja sa NATO i EU je vaša stvar

Politika -
MOSKVA - Evropske integracije Srbije i saradnja sa NATO su suverena stvar Srbije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, kazao da što se tiče evropskih integracija Srbije, "tu nikada nije bilo nikakve alergije".

"Mi se prema tome odnosimo kao prema suverenom pravu naših srpskih prijatelja, naših srpskih strateških partnera", rekao je Lavrov.

On je dodao da je glavno da EU, razvijajući odnose s potencijalnim članicama, ne nameće svoju "apsolutno pogubnu i destruktivnu poziciju" i tera ih da prave izbor između EU i Rusije, "ili Rusija ili EU".

"Odnos Srbije sa NATO je suvereno pravo Srbije. Znamo da Srbija kao i mnoge druge zemlje koje ne ulaze u Alijansu, učestvuju u mnogim događajima, uključujući i u vežbama", rekao je Lavrov, dodajući da je i Rusija spremna da obnovi odnose sa Alijansom, isključivo na ravnopravnim osnovama.

"Naši srpski prijatelji su nam potvrdili da će odlučivati da li će učestvovati u nekom događaju ili ne, polazeći od toga da li je taj događaj antiruski, i da u slučaju da jeste, neće u njemu učestvovati. Mi tu poziciju uvažavamo, kao što uvažavamo i poziciju rukovodstva Srbije o njenom vojnom neutralitetu", rekao je Lavrov.

On je rekao da u nedavnom sporazumu koji je Srbija ratifikovala i potpisala sa NATO-m, "ne vidi ništa neobično". Dačić je rekao da se pitanje članstva u NATO ne postavlja u Srbiji, i da građani Srbije to ne žele.

Dačić je dodao da se Srbija odlučila za vojni neutralitet i da će se zadržati na nivou saradnje Partnerstva za mir s Alijansom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track