Noć muzeja u Beogradu

Na 67 lokacija

Noć muzeja u Beogradu

Beograd -
Lične Tesline stvari, Beograd tridesetih prošlog veka, lečenje kroz vekove, brodovi u boci...

BEOGRAD - Manifestacija "Noć muzeja" počinje večeras u 18 sati, a više od 100 programa biće organizovano na 67 mesta u Beogradu.

Posetiocima beogradskih muzeja biće predstavljeni lični predmeti Nikole Tesle koje je naučnik koristio u poslednjoj deceniji života, izložba o Beogradu "30-tih u Narodnoj biblioteci Srbije, a Muzej Srpskog lekarskog društva prikazaće načine lečenja u Srbiji kroz vekove. U Galeriji Narodne banke Srbije autor izložbe o brodovima u boci pokazaće kako se jedrenjaci ubacuju u flaše različitih veličina, a u Manakovoj kući biće izloženi rodoslovi izrađeni tokom prethodnih 10 vekova u Srbiji. Arhiv Jugoslavije predstaviće izložbu fotografija koja prikazuje omladinske radne akcije u periodu njihove najveće popularnosti, a Železnički muzej izložiće makete putnih, teretnih i superbrzih vozova. Muzej vazduhoplovstva pokazaće makete minijaturnih helikoptera, aviona i jedrilica, a u Muzeju nauke i tehnike biće predstavljeni počeci elektrifikacije Srbije.

U Muzeju istorije Jugoslavije u 18 sati biće otvorena izložba najznačajnijih arhitektonskih projekata i velikih urbanističkih planova koji su obeležili razdoblje jugoslovenskog socijalističkog društva. Posetioci će moći da vide fotografije, video snimke i makete građevina Novog Beograda, Nove Gorice i Novog Zagreba, strip o nevoljama stanovnika Kaluđerice, prikaz radova jugoslovenskih arhitekata u nesvrstanim zemljama. Na izložbi će biti predstavljen i rad japanskih, poljskih, švajcarskih i grčkih urbanista i arhitekata na obnovi Skoplja posle zemljotresa 1963. godine, kao i zanimljivi arhitektonski poduhvati u Beogradu, Dubrovniku i letovalištima na jadranskoj obali.

I u više od 65 gradova Srbije pored izložbi u Noći muzeja biće organizovani i prateći muzički programi, video instalacije, predavanja, prezentacije, degustacije i drugi brojni sadržaji.

Bogat program tako je organizovan i na 50 lokacija u Novom Sadu, a Novosađani će pored ostalog moći da vide izložbu crteža nastalih tokom sednica Skupština, među kojima su i dela nekih od najpoznatijih domaćih političara.

U Nišu će biti organizovana retrospektivna izložba slika Veljka Miljkovića, dok će Istorijski arhiv u tom gradu predstaviti publici nastariji sačuvani list objavljen u Nišu Niške novine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track