Spasovdanska litija centralnim ulicama prestonice

Spasovdanska litija centralnim ulicama prestonice

Beograd -
Litiju predvodi sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve noseći ikone i znamenja crkve i Beograda, a prisutni su i pripadnici Vojske Srbije i policije
1 / 6

BEOGRAD - Obeležavanje gradske slave Beograda Spasovdana nastavljeno je litijom centralnim gradskim ulicama koja je počela ispred Vaznesenjske crkve.

Među brojnim građanima u litiji su i patrijarh srpski Irinej, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, princ Aleksandar Karađorđević...

Litiju predvodi sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve noseći ikone i znamenja crkve i Beograda, a prisutni su i pripadnici Vojske Srbije i policije.

Prethodno je u Vaznesenjskoj crkvi patrijarh Irinej služio liturgiju čime je počelo obeležavanje Spasovdana.

Litija, tokom koje će zvoniti zvona u svim gradskim i prigradskim crkvama, ići će trasom Admirala Geprata, Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, gde će biti održana prva molitva, zatim Knez Mihailovom, Pariskom, Sime Markovića, gde će biti održana druga molitva, pa onda Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije, Dobrinjskom, do Admirala Geprata, gde će biti održana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

U Skupštini grada Beograda će oko 13 sati, u prisustvu domaćina slave, koji je ove godine zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić, biće upaljena sveća i kandilo, a kasnije u toku dana će biti priređen i svečani prijem.

Od 20 sati će u Vaznesenjskoj crkvi biti održan koncert duhovne muzike.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje, odnosno Spasovdan.

Današnja forma postojećeg slavskog obreda uobličena je 1862. godine, a, pošto nije slavljena od 1946. godine, obnovljena je 1992. godine.

Vaznesenje je jedan od 10 praznika posvećenih Hristu, a svi ti praznici odslikavaju život Isusa Hrista i podsećaju na neke od prelomnih trenutaka u njegovom ovozemaljskom životu.

Obeležava se 40 dana posle Uskrsa.

Povratkom u Vaznesenjsku crkvu završena je danas litija koja je deo obeležavanja gradske slave Beograda - Spasovdana.

Dvočasovna litija se kretala centralnim gradskim ulicama, a zaustavila se kod Terazijske česme i Saborne crkve gde su održane molitve za zdravlje Beograđana i za poštedu od stradanja, mir i napredak, a na kraju litije ispred Vaznesenjske crkve održana je i molitva za pokoj duša svim palim junacima Beograda.

Litiju je predvodio patrijar Irinej i nekolika vladika, a u litiji su bili i gradonačlenik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić i princ Aleksandar Karađoređević sa suprugom Katarinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track