Jedinstveni broj za nestalu decu od sada i u Srbiji

Jedinstveni broj za nestalu decu od sada i u Srbiji

Društvo -
Osnovne usluge koje se pružaju putem evropskog telefonskog broja 116000 za nestalu decu su primanje prijave o nestanku deteta i njeno prosleđivanje policiji i pružanje podrške roditeljima nestalog deteta

BEOGRAD - Nevladina organizacija Astra saopštila je da joj je Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) dodelila na korišćenje jedinstveni Evropski telefonski broj za nestalu decu "116000", čime će usluge tog broja uskoro postati dostupne i u Srbiji.

Kako je navedeno, osnovne usluge koje se pružaju putem evropskog telefonskog broja za nestalu decu su primanje prijave o nestanku deteta i njeno prosleđivanje policiji, pružanje podrške roditeljima nestalog deteta, kao i pružanje dodatne podrške policiji u istrazi.

U Srbiji se godišnje zabeleži oko sto slučajeva nestanka dece, a prema sadašnjoj proceduri, nalog za potragu za detetom se ne izdaje dok ne prođe 24 sata od nestanka, uprkos tome što istraživanja pokazuju da su prvi sati po nestanku deteta najznačajniji za njegovo uspešno pronalaženje.

U obavljanju tih aktivnosti, nevladine organizacije koje vode jedinstveni Evropski broj na nacionalnom nivou sarađuju međusobno, kao i sa policijom i drugim organizacijama koje se bave nestalom decom.

Međunarodna saradnja u ovoj oblasti je od posebne koristi, budući da nepostojanje nekadašnjih oblika granične kontrole između zemalja EU olakšava transport nestale dece sa teritorije jedne države članice u drugu i samim tim njihov pronalazak čini manje verovatnim.

Ukazujući da Srbija postaje prva zemlja Jugoistočne Evrope van EU u kojoj će taj broj biti operativan, pridružujući se grupi od 16 evropskih zemalja u kojima je ovaj vid pomoći roditeljima, starateljima i nestaloj deci već dostupan, u saopštenju je navedeno da je liberalizacijom viznih režima taj problem aktuelizovan i u Srbiji.

Telefonska linija za nestalu decu biće dostupna 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a na pozive upućene na broj 116000 će se javljati saradnici obučeni za pružanje pomoći roditeljima nestale dece, koji će primati informacije od građana o slučajevima nestanka i, uz njihovu saglasnost, prosleđivati ih policiji i drugim nadležnim državnim organima.

Osim dodatne podrške policiji u istrazi slučajeva nestanka dece, Astra će, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu stečenom u radu sa žrtvama trgovine ljudima i izgrađenim mrežama kontakata sa relevantnim organizacijama u zemlji i inostranstvu, putem broja pružati usluge psihološke i druge adekvatne vrste pomoći roditeljima nestale dece, odnosno upućivati ih na odgovarajuće institucije i pomoći im u komunikaciji sa njima.

U slučaju da se nestalo dete nalazi na teritoriji strane države ovaj vid pomoći je od posebnog značaja, usled postojanja jezičke barijere i nemogućnosti roditelja da nesmetano komuniciraju sa policijom u zemlji u kojoj se njihovo dete potencijalno nalazi.

Pružanje podrške i pomoći biće obezbeđeno i samoj deci po pronalasku i povratku u porodicu.Inicijativa uvođenja 116000 telefonskog broja za nestalu decu u Srbiji rezultat je saradnje NVO Astra sa Centrom Jugoistočne Evrope za nestalu i eksploatisanu decu (SEEC) sa sedištem u Atini, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track