OD OVOG SRBINA UČI AMERIČKA VOJSKA: 101 godina od govora majora Gavrilovića braniocima Beograda
Foto: Kurir Štampano

Vojnici, ne brintie za živote, oni više ne postoje!

OD OVOG SRBINA UČI AMERIČKA VOJSKA: 101 godina od govora majora Gavrilovića braniocima Beograda

Beograd -

BEOGRAD - Na današnji dan pre tačno 101 godine, major Dragutin Gavrilović je prikupio borce koji su već danima branili Beograd i, ispred kafane "Jasenica" na Dorćolu, održao govor koji će ući u anale svetske istorije.

„Junaci!

Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.

Vojnici! Junaci!

Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!", rečenice su čuvenog govora.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Uz gromoglasni poklič srpski vojnici su krenuli u kontranapad. Međutim, snažna vatra austrijskih jedinica na nasipu podržana uraganskim dejstvom austrijske artiljerije odbila je i ovaj napad. Major Gavrilović je teško ranjen.

Žestoki napadi srpske vojske su se nastavili sve do sumraka. Austrijski položaj na nasipu je bio ugrožen i samo je noć spasila austrijske jedinice od poraza. U toku noći 7-8. oktobra Austrijanci su nastavili da prebacuju pojačanja preko Dunava.

Između 8-9. oktobra jedinice Kombinovanog odreda više nisu branile prelaze preko Save i Dunava već su se izvlačile na rezervne položaje. Austrijske snage su 9. oktobra 1915. godine istakle Austro-ugarsku i Nemačku zastavu na zgradi Starog dvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track