PONOVO VRŠNJAČKO NASILJE U ŠKOLI: Dečak niz stepenice gurnuo petoro vršnjaka, dvoje povređeno
Foto: Printscreen Facebook

Dramatično

PONOVO VRŠNJAČKO NASILJE U ŠKOLI: Dečak niz stepenice gurnuo petoro vršnjaka, dvoje povređeno

Beograd -

SURČIN - Dvoje učenika je povređeno i tvrdi da ih je gurnuo drug iz razreda, dok on to navodno negira. Istraga je u toku.

Za vreme odmora u osnovnoj školi “22 oktobar” juče je učenik šestog razreda N.M gurnuo petoro učenika niz stepenice, od kojih su povređeni dečak D.N i devojčica T.S, takođe učenici šestog razreda. Svo troje dece su učenici istog odeljenja ove škole. Roditelji su posle ovog incidenta decu odveli u Univerzitetsku dečju kliniku “Tiršova” gde im je ukazana lekarska pomoć.

– Povređeni su moj sin i njegova drugarica iz odeljenja. Njoj je cela noga u gipsu, a mom sinu pola. Bili smo kod lekara, deci je stavljen gips, obaveštena je policija o ovom događaju, a planiramo da obavestimo i Centar za socijalni rad– rekla je za portal Pink.rs majka povređenog dečaka Olivera Mihajlović.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

– Škola baca sve pod tepih! Ovaj dečak je u septembru došao u našu školu iz Crne Gore, i od tada maltretira sve. Drugog dana škole je mog sina gurnuo niz stepenice. Dete je došlo modro, sa modricama na glavi i na oku. I tada sam ga prijavila nadležnima u školi,ali niko nije reagovao – objašnjava Mihajlović, i dodaje da je takođe na društvenim mrežama objavila fotografiju povređene dece, jer je na taj način želela da alarmira javnost o problemima sa kojima se susreću deca u ovoj školi.

U školi tvrde da postupaju prema protokolu

Direktorka škole Svetlana Jovanović za Pink.rs kaže da je zatečena što je ovaj slučaj eskalirao i stigao do medija i društvenih mreža, dodajući da škola radi sve u skladu sa protokolom.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

– Sve se desilo u prepodnevnoj smeni. Majka jednog deteta nas je obavestila, ja sam u tom trenutku bila na sednici odeljenskog veća, i ona nije mogla da me sačeka. Razgovarala je sa razrednom, da bi joj uveče na vajberu poslala fotografiju dece – rekla je direktorka.

Mihajlović kaže da su o ovom slučaju obavešteni svi, ali da su joj u školi rekli da “preteruje oko svega”.

– Razredna mi je sinoć rekla da ja mnogo dramim, da gips nije ništa strašno. Ja sam je pitala da li treba dete da mi bace sa trećeg sprata da bi bilo strašno? On maltretira ceo razred! Znaju svi, ja sam nekoliko puta bila i ništa nije preduzeto, čak je i moje dete kada se verbalno branilo bilo kažnjeno ukorom. Ovo je strašno! Deca koja trpe nasilje su kažnjena, a deca koja vrše nasilje, ona nisu – dodaje ona.

– Mi ne znamo gde se to desilo, i da li se desilo. To su deca koja su u pubertetu, koja su šesti razred, ona se stalno huškaju i gurkaju. Majka dečaka N.M je obavešetena, sarađujemo sa njom sve vreme. Preduzeli smo sve mere koje su za sada neophodne, on je prebačen u drugo odeljenje – kaže direktorka i dodaje da dečak negira da je gurnuo bilo koga.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako je istakla, u školi su sledećeg dana odmah organizvana dva sastanaka Tima za zaštitu od nasilja, proveravaju se kamere.

– Postupamo prema našem protokolu, konsultovali smo Ministarstvo prosvete i Jedinicu za pervenciju nasilja, tako da smo dobili instrukcije od njih kako da postupamo. Nama je bezbednost dece najvažnija, ali i saradnja sa roditeljima – dodaje direktorka, koja takođe tvrdi da se u školi ne dešavaju nikavi incident i da nema vršnjačkog nasilja.

– Oko 39 odsto dece naše škole je druge nacionalne pripadnosti, ali mi uspevamo da sve držimo pod kontrolom. Žao mi je što roditelji nisu došli da lepo razgovaramo nego idu preko medija – kaže Jovanović.

Majka N.M, koga optužuju da je maltretirao drugare, nije želela da govori o jučerašnjoj situaciju.

– U školi ćemo sutra imati sastanak, vraćaćemo kamere i gledaćemo šta se zapravo desilo. Moje dete priča jednu priču, ostali pričaju drugu. Ne želim ništa da izjavljujem dok ne vidim dokaze i uverim se u istinu – bila je kratka.

Ovaj slučaj je prijavljen policiji.

Ilustracija, Foto: Thinkstock
Ilustracija, Foto: Thinkstock

Biljana Branković, majka još jednog učenika šestog razreda ove škole N. B, kaže da je i nje sin 12. okobra u školskom dvorištu , takođe na velikom odmoru pretrpeo nasilje od jednog drugog dečaka, takođe vršnjaka, N.M koji ga je “iz čista mira udarao”.

– Samo je dete udarao pesnicom u glavu i u stomak. Ja sam ga vodila kod lekara, imao je modrice na glavi – priča ona, i napominje da nije reč o dečaku koji je juče gurnuo drugare niz stepenice.

– Sina sam odvela u Dom zdravlja, na Insitut i sutradan smo otišli kod direktorke koja je rekla da će sve da reši – objašjava ona i dodaje da kada je pitala dečaka zašto je to uradio on je odgovorio “ Imam kratak fitilj”.

Branković je tada od škole zahtevala da se N.M prebaci u drugu školu, jer je i ranije pokazivao nasilničko ponašanje prema drugoj deci.

– Od psihologa škole sam saznala da je on već tri puta napadao drugu decu, mog sina je napao samo jednom. Kasnije sam od razredne čula da je dobio samo ukor – dodaje ona i kaže da je u školi dobila obrazloženje da bi verovatno i njen sin ukoliko bi pokušao da uzvrati silom, takođe dobio jednaku kaznu kao i nasilnik.

Majke ovih učenika se slažu u jenom – potreban je “Aleksin zakon” jer bi on dosta pomogao u kristalizaciji odnosa u školi i dužnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track