POVEĆANJE BROJA TURISTA: Ugled srpske prestonice raste među putnicima
Foto: Stefan Jokić, Zorana Jevtić

Beograd traži prvu kategoriju od ministarstva

POVEĆANJE BROJA TURISTA: Ugled srpske prestonice raste među putnicima

Beograd -

U 2017. očekuje se znatno povećanje broja turista iz Kine, zbog čega će početkom godine na najvažnijim lokacijama biti postavljeni i natpisi na kineskom jeziku

Grad Beograd zatražio je od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da bude određen kao turističko mesto prve kategorije.Dobro je poznato da se naš grad sve češće nalazi na mapi svetskih putnika i onih koji su željni dobrog provoda, bogatog života i mnoštva kulturnih i gastronomskih sadržaja.Tokom 2015. glavni grad Srbije posetilo je 807.607 posetilaca, koji su ostvarili 1. 686.017 noćenja. Do kraja septembra Beograd je ove godine posetilo 682.159 turista, koji su ostvarili 1.376.748 noćenja.Kada se uporede podaci iz istog vremenskog okvira 2015, dolazi se do ohrabrujućeg podatka da je zabeleženo 12 odsto više turista i devet odsto više noćenja. Naročito ohrabruje što su stranci ostvarili 11 odsto više noćenja nego u 2015.S obzirom na to da srpska prestonica ove godine slavi 80 godina otkako je 22. decembra 1936. godine proglašena turističkim mestom, vreme je za iskorak u razvoju ove privredne grane.Kada Beograd dobije prvu kategoriju turističkog mesta, promocija glavnog grada kao turističke destinacije biće mnogo lakša.Početkom naredne godine, na osnovu Zakona o turizmu, Beograd će odrediti turističke zone, a u okviru njih turističke destinacije i turističke lokacije.U 2017. Beograd očekuje znatno povećanje turista iz Kine, zbog čega će početkom godine na najvažnijim lokacijama biti postavljeni i natpisi na kineskom jeziku.Turizam iz godine u godinu donosi sve veći i značajniji prihod budžetu grada, a sve više Beograđana nalazi radno mesto u ovoj privrednoj grani.

TakseKATEGORIJA DONOSI VIŠEPARAKategorizacija Beograda kao turističkog mesta u direktnoj je vezi s utvrđivanjem visine iznosa boravišne takse koju plaćaju turisti za pružene usluge smeštaja. Prihod od boravišne takse izvorni je prihod budžeta Grada i pripada svim Beograđanima. Od 1. januara do 29. novembra 2016. ostvareni prihod od boravišne takse iznosi 243.116.530,50 dinara, što je za 8,5 odsto više nego u istom periodu 2015.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track