MALI: Budžet realan, nema novih zaduživanja
Foto: Fonet

Sednica Skupštine grada

MALI: Budžet realan, nema novih zaduživanja

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas, obrazlažući predlog budžeta za narednu godinu, da je budžet realan, kao i da nisu planirana nova zaduživanja, već će se nastaviti sa politikom štednje.

Mali je istakao da je budžet realan po pitanju prihoda, te da je realizovano sve što je planirano po pitanju investicija i rashoda. Za razliku od prethodne gradske vlasti, koja je uduvavala prihode i rashode, pa ostala u dugovima prema trudnicama, porodiljama…”, rekao je Mali.

Kako je dodao, druga karatketristika budžeta je da nema novih zaduživanja, jer gradska vlast ne planira ni dinar novih kredita. On je dodao da je u prethodne tri godine vraćeno 443 miliona evra starih dugova prethodne gradske vlasti, dok će naredne godine biti vraćeno 72 miliona evra.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

“Na pravom smo putu da konsolidujemo javne finansije i to ne kaže Siniša Mali, ili Slobodan Milosavljević, dobili smo po prvi put kreditni rejtnig i to B+”, rekao je Mali. On je poručio da će biti nastavljena politika štednje, bez nepotrebnih troškova. Bavimo se pravim investicijama, planiramo i kupovinu novih autobusa, čistilicia, kontejnera…”, rekao je Mali.

U ukupnim sredstvima gradske kase, prihodi i primanja budžeta učestvovaće sa 90,662 milijardi dinara, preneta sredstva iz prethodne godine činiće 4,35 milijardi, dok će sopstveni prihodi ustanova iz nadležnosti Grada iznositi 1,08 milijardi dinara. Gradske vlasti računaju da će ukupni prihodi i primanja po osnovu prodaje nefinansijske imovine dogodine iznositi 87,36, milijardi dinara, dok će po tom osnovu ukupni izdaci dostići 84,12 milijardi dinara, što daje fiskalni suficit od 3,24 milijardi dinara.

Mali je istakao da suficit nije posledica lošeg planiranja ili nedostatka investicija, već je reč o tome da se traži najbolji način za transformaciju Direkcije za građevinsko zemljište. "Tražimo rešenje i očekujem uskoro dogovor o tome", rekao je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track