PREPORUKA ŽIRIJU: Ada Ciganlija treba da bude priznata kao plaža sa Plavom zastavom
Foto: Dragan Kadić

Nacionalni savet za programe obrazovanja u oblasti životne sredine

PREPORUKA ŽIRIJU: Ada Ciganlija treba da bude priznata kao plaža sa Plavom zastavom

Beograd -

BEOGRAD - Nacionalni savet za programe obrazovanja u oblasti životne sredine preporučiće Međunarodnom žiriju da na sednici u aprilu Ada Ciganlija - Savsko jezero i 2017. godine bude sertifikovana kao plaža sa Plavom zastavom.

Na poslednjoj sednici Nacionalnog saveta predstavljeni su rezultati merenja kvaliteta vode za kupanje u prethodnom periodu koji su bili veoma dobri.

Prema Izveštaju o kvalitetu životne sredine u Beogradu od 372 analizirana uzorka od 2012. do 2015. godine u granicama klase kvaliteta vode za kupanje bilo je 367 uzorka, što čini da je 98,66 odsto uzoraka vode za kupanje ispunjavalo uslove Direktive o vodi za kupanje Evropske unije.

Vesna Kartal iz Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ukazala je na važnost obrazovne komponente koja ovim programima daje posebnu vrednost i specifičnost, navodi se u saopštenju nacionalnog saveta.

Upozorenje: Ne hodajte po ledu na Adi Ciganliji

Nacionalna koordinatorka programa Plava zastava u Srbiji Aleksandra Mladenović je istakla da je ova plaža već pet godina u kontinuitetu zaslužila ovo visoko priznanje međunarodne eko-sertifikacije plaža.

Nacionalni mentor FEE programa za Srbiju prof. dr Anđelka Mihajlov naglasila je da je ovo za sada jedina plaža u Srbiji koja ispunjava stroge kriterijume Plave zastave i uspeva da održi nivo u bezbednosti, kvalitetu vode za kupanje i obrazovnim sadržajima.Nacionalni savet pozitivno je ocenio prijavu plaže Ada Ciganlija - Savsko jezero i preporučiće Međunarodnom žiriju da i 2017. godine bude sertifikovana kao plaža sa Plavom zastavom.

Međunarodni žiri će imati sednicu u aprilu 2017. godine, u Kopenhagenu.

U svetu je 2016. godine sertifikovano preko 3.500 plaža Plavom zastavom, najviše u Španiji, Grčkoj i Turskoj, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima Plavu zastavu na plaži koja nije morska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track