BEOGRAD: Najstarija škola postaje muzej ili obdanište?
Foto: Nemanja Pančić

Građani bi obnovu OŠ „Ljuba Nenadović“

BEOGRAD: Najstarija škola postaje muzej ili obdanište?

Beograd -

Stanovnici Žarkova podneli peticiju za obnovu ruiniranog spomenika kulture, a iz Zavoda za zaštitu spomenika poručuju da je u planu obnova i moguća prenamena zdanja iz 1840.

Dok se glavni grad obnavlja i gradi se novo, najstarija osnovna škola u Žarkovu na Čukarici „Ljuba Nenadović“ potpuno je zapostavljena.Zgrada ove škole u Ulici Ace Joksimovića 2 sagrađena je davne 1840. godine, a sada je potpuna ruina. Fasade gotovo da nema, zidovi su prošarani grafitima.Srećom, ima građana kojima je stalo da se sačuva spomenik našeg grada. Stanovnici Žarkova rešili su da sačuvaju od zaborava važnu istorijsku ustanovu, pa su podneli peticiju za obnovu stare škole.- Video sam peticiju i, naravno, podržao sam je. Žarkovo treba da ima čime da se ponosi. Ova zgrada je sada pravo ruglo s pacovima, a od velikog je značaja - kaže za Kurir Zoran Vujinović, stanovnik Žarkova.Zapuštena stara škola u tom naselju proglašena je za kulturno dobro, to jest spomenik kulture. Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda organizovao je sastanak s predstavnicima opštine Čukarica u vezi sa pokretanjem niza postupaka koji bi omogućili obnovu ove zgrade. Na sastanku su opštinari upoznati s procedurom za izdavanje mera tehničke zaštite za rekonstrukciju ruinirane zgrade i uređenje parcele na kojoj se ona nalazi.- Predočene su im mogućnosti za buduću namenu objekta, koji može biti pretvoren u muzej, biblioteku, edukativni centar ili obdanište. Dogovoreno je da će se u opštini napraviti analiza potreba. Nakon toga obratiće se nama s predlogom za potrebne uslove - poručili su za Kurir iz Zavoda i dodali da svaki objekat treba i može da bude obnovljen.

Duga istorijaOD SUDNICE DO UČIONICEStara zgrada u Ulici Ace Joksimovića 2 u Žarkovu podignuta je polovinom 19. veka. Zgrada je služila sve do 1880. godine kao opštinska sudnica. U istom dvorištu, pored ove, postojala je stara školska zgrada. Kako je bila nepodesna za đake, opštinski odbor rešio je da se opština preseli u školsku zgradu, a da se opštinska zgrada, to jest današnja stara škola, preuredi za školsku. Iste godine izvršena je ova zamena, te je postojeća zgrada od 1891. sve do druge polovine 20. veka služila kao osnovna škola. Današnja škola „Ljuba Nenadović“ podignuta je 1953. u istoj ulici.

Strahinja Hadžibugarčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track