34 GODINE O TERORISTIČKOG NAPADA U CENTRU BEOGRADA: Obeležna godišnjica smrti turskog ambasadora
Foto: Anadolija

Napad organizacije ASALA

34 GODINE O TERORISTIČKOG NAPADA U CENTRU BEOGRADA: Obeležna godišnjica smrti turskog ambasadora

Beograd -

BEOGRAD - U ambasadi Republike Turske u Srbiji obeležena je 34. godišnjica smrti turskog ambasadora u Beogradu Ahmeta Galipa Balkara na kojeg su pripadnici terorističke organizacije ASALA 9. marta 1983. godine izveli napad.

Programu organiziranom povodom obeležavanja godišnjice prisustvovali su i turski ambasador u Beogradu Tanju Bilgic i pomoćnik ministra spoljnjih poslova Srbije Goran Aleksić.

Bilgic je rekao kako je Balkar bio vrlo uspešan diplomata.ž

Ambasador Turske podsetio je kako su pripadnici ASALA-e od 1973. do 1994. godine usmrtili 36 turskih diplomata i članova njihovih porodica. Bilgic je dodao kako se Turska i tada, kao i danas borila protiv terorizma, te zahvalio Srbiji na podršci koju pruža u toj borbi.

Aleksić je podsetio da su mnoge diplomate u bivšoj Jugoslaviji bili mete napada.

Profesorka odseka za turkologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Mirjana Teodosijević kazala je kako je smrt Balkara potresla Tursku, ali i bivšu Jugoslaviju.

Dva pripadnika terorističke organizacije ASALA 9. marta 1983. godine izveli su oružani napad na Balkara koji je tada teško ranjen, a preminuo je dva dana kasnije.

U napadu je ubijen i student koji se našao u blizini. Napadači Kirkor Levonyan i Raffi Aleksandr osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od po 20 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track