DIREKTOR UNICEF SRBIJA: Deca su najvažniji resurs u državi
Foto: UNICEF

Kopaonik biznis forum

DIREKTOR UNICEF SRBIJA: Deca su najvažniji resurs u državi

Društvo -

KOPAONIK – „Nejednakost nije neizbežna. Nejednakost je izbor. Promovisanje pravičnosti - jednake šanse za svako dete - je izbor. To je važan izbor za budućnost dece i samog društva.“ Ovo je bio jedan od glavnih zaključaka Michel Saint-Lot- a, direktora UNICEF-a u Srbiji.

Na današnjoj plenarnoj sednici Kopaonik biznis foruma „Društvena inkluzivnost i inkluzivnost u odnosu na prirodu i perspektive mladih“, učestvovao je i Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošaljavanja, socijalnih i boračkih pitanja.

„Srbija nesumljivo napreduje u državnoj reformi, ali Vlada i drugi akteri bi trebalo dodatno da se fokusiraju na stratešku važnost ulaganja u ljudski kapital, a naročito u decu kao najvažniji resurs u državi. Ako su deca zdrava, obrazovana, obučena da rade i sposobna da zarade pristojnu platu, onda su i osnažena da zadovolje svoje osnovne potrebe i budu uspešna, a koristi od toga će imati i čitavo društvo“, rekao je Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji.

Svako dete mora da ima mogućnost da raste, razvija svoje veštine i potencijale i doprinosi svojoj porodici i zajednici. Održiv razvoj je moguć samo ako ga nastave buduće generacije. Zato je ulaganje u zdravlje, obrazovanje i fizički, emotivni i kognitivni razvoj dece istinsko ulaganje u buduće generacije, privredu i radnu snagu, koji pokreću razvoj svake zemlje.

„Kako bi se neophodne reforme ostvarile, moramo voditi računa prilikom restrukturiranja javnog sektora. Ne bi bilo dobro smanjiti obim usluga koje su se pokazale kao korisne, efikasne i isplative, kao što su one koje pružaju porodični saradnici, patronažne sestre, i romske zdravstvene medijatorke. To su usluge koje su ključne za razvoj ljudskih resursa i od suštinske su važnosti za promene koje želimo da sprovedemo“, istakao je Saint-Lot.

Učesnici su se složili da ulaganje u rani razvoj, kroz kvalitetno obrazovanje i kvalitetne medicinske usluge, svakom detetu pruža mogućnost da ostvari svoje pune potencijale.

(EPK/Foto UNICEF)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track