NEOBIČNA GLASAČKA MESTA U SRBIJI: Zvezdara bira u baka Nadinoj kujni a Barajevo u kafani i diskoteci
Foto: Dragan Kadić/Ilustracija

Predsednički izbori 2. aprila

NEOBIČNA GLASAČKA MESTA U SRBIJI: Zvezdara bira u baka Nadinoj kujni a Barajevo u kafani i diskoteci

Beograd -

BEOGRAD - U kući bake Nade Tanasković (74) u Velikom Mokrom Lugu, 2. aprila čak peti put će se odlučivati o tome ko će biti na vlasti.

Nedostatak škola i vrtića za biračka mesta uvešće ponegde glasače u kafane, lokale, garaže, fotografske radnje, ali i kuće običnih građana. Oni koji budu imali sreće zaokružiće broj kandidata srdačno dočekani, skoro ko u poseti rodbini, u idiličnom porodičnom ambijentu.

Zvezdarcima je tako istinski merak da glasaju kod jedne prave domaćice, sa sve uvezanom maramom oko glave. Kako i ne bi bio, kad se ovde pripreme shvataju veoma ozbiljno, čak i mnogo ozbiljnije nego na nekim uobičajenim mestima. Nije to u Ulici Buljubašinih voda samo “dođeš, zaokružiš i ubaciš list”, pa koga briga sad gde i kako.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

- Jao, pa oprostite na neredu, trebalo je da dođete u petak pred izbore. Tad ja sve iznesem iz kujne što se može, a sto i ostalu drvenariju lepo prekrijem, pa to sve izgleda kako treba - izvinjava se baka Nada, pokazujući na napukline u ćoškovima, dok nas uvodi u prostoriju u kojoj se glasa, a to je ta kuhinja, u koju se ulazi direktno iz dvorišta.

Samo tobož nespremna, kako znaju gazdarice da preteraju kad nije po njihovoj volji cakum-pakum. Sveže bojena bela ograda umesto da se istakne među starijim predmetima, samo je još doprinela isticanju svetle kuće, jedne od većih u kraju, spram okolnih neomalterisanih, u cigli, i stopila se sa jednako belom kuhinjom.

Beli “smederevac”, beli zidovi, pa i takav milje stoje uz malobrojno šarenilo u vidu ćilima. A sve je besprekorno, ni zaprljane tačke.- Dovela sam majstora da mi okreči gelendere, da bude lepo kad dođu ljudi, ali će posle i meni da ostane tako - pravda se ona i dalje.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Koliko godina unazad dočekuje komšije, kako kaže, ne može da izračuna, a nije baš ni sigurna ni za koje izbore je radila, da li za parlamentarne ili za predsedničke.

- Prođe mi kroz kuću ma kakve stotine - hiljade ljudi! Poznajem ih već sve, a mnogo naroda ovde glasa. Nikada nijednu lošu situaciju nisam imala. A i ljudi iz komisije naučili su se da im ja kuvam ceo dan kafe, pa se grabe koji će kod mene radi - priča raspoložena starica dok nas nudi svežim mekikama, čiji miris, onome ko poznaje narav ove gospođe, dodatno olakšava pronalaženje njene kuće.

- Unuk živi sa mnom, na spratu je, ali tog dana mu je to sve dosadno, pa se spakuje i ode kod oca i majke u Boleč - smeje se ona.

Celog života je domaćica i okopava baštu iza kuće, a sada prima muževljevu penziju, na koju dobro dođe svaka para.

Foto: Zoran Žestić
Foto: Zoran Žestić

- Dobijem oko 5.000 dinara, teško pronalaze ovde ljude koji hoće da iznajme kuću na taj jedan dan - kaže Nada.Nakon celog dana pomaganja i ćaskanja, kako je sve sama spremila, sama i sve raspremi. Ponude se pomagači, ali ova domaćica ostaje verna svojoj ulozi i ne da.

Biračka mesta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 sati uveče. Nada oko pola pet već kreće s poslom, a kada sve zvanično počne, kao kakav uglednik, ili takmac na izborima, ima tu čast da glasa prva. Jer, kako nam je objasnila ,"ima laku ruku".

Foto: Zoran Žestić
Foto: Zoran Žestić

Glasanje u kafanama, diskotekama i crkvi

Ubedljivo najšarenija i najatraktivnija mesta za glasanje su u opštini Barajevo. Počev od porodične kuće-lokala, preko prodavnica, dve kafane, pa sve do - diskoteke. Taman da se posle brojanja glasova svi malo zabave.

Glasanje će se obavljati po školama, opštinama, mesnim zajednicama, studentskim domovima, vrtićima, domovima kulture, prodavnicama, poštama, domovima zdravlja, samačkim hotelima, pa i u parohijskom domu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Koje kandidate podržavaju poznate ličnosti?

(Blic/Milena Rodić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track