SVE ŠTO VAS ZANIMA U VEZI SA FONTANOM A NISTE SMELI DA PITATE: Kako je plaćena 50 miliona više, koja firma je pobedila na tenderu, šta kažu urbanisti
Foto: Nebojša Mandić

SIMBOL BEOGRADA curi još od tendera

SVE ŠTO VAS ZANIMA U VEZI SA FONTANOM A NISTE SMELI DA PITATE: Kako je plaćena 50 miliona više, koja firma je pobedila na tenderu, šta kažu urbanisti

Beograd -

Posao izgradnje muzičkog čuda na Slaviji dodeljen je firmi „PMC inženjering“ i koštao je 1,8 miliona evra, iako je prvo pripao drugoj kompaniji, koja bi sve uradila po mnogo nižoj ceni

Unosan posao izgradnje nove muzičke fontane na beogradskom trgu Slavija, koja je na kraju koštala neverovatnih 1,8 miliona evra, na konkursu je najpre dodeljen firmi „BMD Bau“ iz Beograda, čija je ponuda bila jeftinija za skoro 50 miliona dinara!

U konkursnoj dokumentaciji do koje je Kurir došao navodi se da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda 1. avgusta 2016. prvo dodelila gradnju fontane domaćim firmama „BMD Bau“ i „ASA Eko“ i njihovom podizvođaču iz Mađarske „Ganz Hydro Kft“, koji su imali najnižu ponudu od 182.400.046 dinara, bez PDV.

Oštećeni građani

Posle niza peripetija, na kraju posao dobija „PMC inženjering“, s ponudom od 211.597.857 dinara, takođe bez PDV.

- Na tender za izgradnju fontane prijavila su se ukupno četiri ponuđača, od kojih je jedan ocenjen kao neprihvatljiv. Posao je prvo dodeljen firmi „BMD Bau“, ali su zatim pristigle dve žalbe od „PMC inženjeringa“, zbog kojih je naručilac posla morao da zaustavi javnu nabavku, i to na dva meseca. Ovaj milionski posao zatim je iz nepoznatih razloga predat u ruke „PMC inženjeringu“, koji čak nije imao ni drugu najnižu ponudu, nego je bio najskuplji odmah posle ponude „Beograd puta“. Umesto da ponište tender, fontana je na kraju koštala 230 miliona dinara, čime su građani iz budžeta platili dodatnih 50 miliona - kaže dobro obavešteni izvor Kurira.

Kompanija „BMD Bau“ posle dve nedelje je na tu odluku uložila žalbu, zbog čega je postupak javne nabavke opet zaustavljen. Njihova žalba je odbijena, a gradski čelnici u novembru 2016. potpisuju ugovor o izgradnji fontane, iako je svojevremeno početak radova najavljen za taj rok.

Kao da ne postoji

„Novi simbol Beograda“, kako ga gradski čelnici nazivaju, u startu je izazvao negodovanje velikog dela javnosti zbog cene, ali i nezadovoljstvo stručne javnosti.

- Što se mene tiče, ta fontana kao da se nije ni desila - kratko je prokomentarisao za Kurir bivši gradski urbanista Đorđe Babić.

U firmi „BMD Bau“ rečeno nam je da je direktor upućen u naša pitanja, ali odgovor zbog čega i kako su na kraju izgubili milionski posao s muzičkom fontanom, ipak, nismo dobili, kao ni od firme „PMC inženjering“. Grad Beograd već petnaestak dana ne želi da dostavi specifikaciju troškova za ovu investiciju.

UČESNICI NA TENDERU

- Beograd put

- BMD Bau

- PMC inženjering

- Aksel inženjering i konstrakšen

foto: Dragan Kadić

Spasoje Krunić

PROJEKAT JE POGREŠAN

Arhitekta i bivši profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu Spasoje Krunić nema pozitivno mišljenje o novoj muzičkoj fontani na Slaviji.

- U projektu je nešto pogrešno i ta fontana uopšte ne treba da bude na Slaviji. Imam mnogo pitanja vezano za nju, a dok ne dobijem više informacija, ne želim dalje da komentarišem - rekao je Krunić.

Državni projekti

POSLOVI „PMC INŽENJERINGA“

- Rekonstrukcija garaža na Zelenom vencu i u Masarikovoj ulici

- Rekonstrukcija Upravnu zgrade i poslovnih objekata JKP „Parking servisa“

- Rekonstrukcija Kalemegdana

- Rekonstrukcija Doma omladine

- Rekonstrukcija Narodne biblioteke u Beogradu

- Rekonstrukcija Zavoda za zaštitu spomenika

- Rekonstrukcija Matematičke gimnazije

- Rekonstrukcija Instituta za ortopediju na Banjici

- Rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije

- Rušenje zgrade Tanjuga

- Rušenje bivše Ambasade NR Kine

NAJVEĆI KLIJENTI „PMC INŽENJERINGA“

- Vlada Srbije

- Grad Beograd

- Ministarstvo odbrane

- Ministarstvo zdravlja

- Ministarstvo ekonomije

- Ministarstvo građevinarstva

- MInistarstvo kulture

- Ministarstvo pravde

- Ministarstvo finansija

Kurir / Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Radnik tera građanina od fontane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track