(FOTO) PRAJD VIKEND POD SLOGANOM "NEKA NAŠI GLASOVI ORE SE": Učesnici Parade ponosa se okupili u Pionirskom parku
Foto: Vlada Šporčić

šetnja počela u 11 časova

(FOTO) PRAJD VIKEND POD SLOGANOM "NEKA NAŠI GLASOVI ORE SE": Učesnici Parade ponosa se okupili u Pionirskom parku

Beograd -

Pripadnici LGBT populacije krenuli su danas od Pionirskog parka preko puta Narodne skupštine u šetnju centrom Beograda kako bi izneli svoje zahteve.

foto: Vlada Milovanović

Kako su rekli novinarima rekli predstavnici organbizacija Gej lezbijski info centar, Egal i i "Loud&Queer", koji su organizatori šetnje, cilj je da se ukaže na težak položaj pripadnika te populacije, na neophodnost nulte tolerancije diskriminacije i nasilja, da se omogući izdavanje ličnih dokumenta za trans osobe i legalizacija istopolnih partnerstava.

foto: Vlada Milovanović

Učesnici parade nose tradicionalne LGBT zastave u boji duge, kao i parole poput "Niko nije slobodan dok nismo slobodni". Skup obezbeđuje veliki broj pripadnika policije i privatnog obezbeđenja.

Parada ponosa održava se pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se". "Tradicionalni" prajd sa drugim organizatorima najavljen za septembar. Organizatori "junskog Prajda" navode da se ovogodišnji Prajd organizuje u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBTI zajednica, a šetnjom nastoje da ukažu da je LGBTI pitanje pre svega rodno, manjinsko pitanje.

foto: Vladimir Milovanović

Prajd vikend traje do 26. juna.

foto: Vlada Milovanović

S druge strane, direktor za Evropu međunarodne organizacije "Civil Rights Defenders" Goran Miletić na svom Fejsbuk nalogu napisao je da je "Prajd 2017" - 17. septembra, a da će "Pride Week" trajati 11. - 17. septembra i to, "kao što je najavljeno još u oktobru prošle godine".

foto: Vlada Milovanović

Miletić je naveo i da svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da "skrece pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa", što, kako ocenjuje, nije ni lepo i moralno, ali je tako.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Vladimir Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track