ANALITIČARI SAGLASNI: Jeremićeva stranka bi mogla da zatrese Srbiju!
Foto: Dado Đilas

Bivši predsednički kandidat intenzivno radi na formiranju partije

ANALITIČARI SAGLASNI: Jeremićeva stranka bi mogla da zatrese Srbiju!

Politika -

Vuk Jeremić, bivši opozicioni predsednički kandidat, saopštio je da će na jesen formirati političku stranku a analitičari su saglasni da ona ima potencijala da napravi značajan uticaj.

"Intenzivno radimo na organizaciji na svim nivoima", rekao je Jeremić zza RTV, dodajući da će njegova stranka težiti da pomiri građansku i nacionalnu struju.

Takođe je istakao da bi opozicija trebalo da na sledećim izborima nastupi jedinstveno, misleći na beogradske izbore 2018. godine.

Jeremić nije bio dostupan za komentar, ali je Bojan Klačar, direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) rekao za BIRN da bi Jeremićeva partija, zajedno sa pokretom drugog predsedničkog kandidata Saše Jankovića, mogla da izmeni izgled političke scene u Srbiji.

"Njihov nastanak znači da ćemo u skoroj budućnosti imati dvojicu značajnih političkih igrača", poručio je Klačar.

On, ipak, smatra u da će Jeremić morati da nastupi u koaliciji, s obzirom na slab rezultat na predsedničkim izborima. Jeremić je osvojio 5,66 odsto glasova na izborima 2. aprila, kada je sadašnji predsednik Aleksandar vučić pobedio, odnevši 55,08 odsto.

Tokom kampanje, Jeremić je kritikovao Vučića i njegovu politiku, ali se i isticao u nacionalističkoj retorici, pre svega po pitanju odnosa sa Albancima.

Zakleo se da neće priznati nezavisnost Kosova koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, već pronaći "održivo rešenje", zagovarajući bliže odnose sa Rusijom, EU, Kinom i SAD. Favorizujući trenutnu vojno neutralnu opredeljnost, on je takođe isključio mogućnost da Srbija postane članica NATO.

Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka saglasan je da Jermeić ima potencijala da postane veoma ozbiljan politički fqaktor, ali veruje da koalicija sa Sašom Jankovićem, bivšim zaštitnikom građana, ne može doneti ništa dobro nijednom od njih.

"To bi proizvelo kontra efekat, jer Jankovićevi glasači sigurno ne bi podržali koaliciju sa Jeremićem", rekao je Stojanović za BIRN, dodajući da su glasači skoro svih opozicionih partija protiv takvog saveza.

On je podvukao da je Jeremićeva snaga u mogućnosti da objedini i glasače liberalnih i desničarskih partija, pa možda čak i razočarane glasače Vučićeve Srpske napredne stranke.

"Njegova politika ima potencijala u budućnosti. On nije osoba koja će se do beskraja boriti da preskoči prag cenzusa", rekao je Stojanović, aludirajući na granicu neophodnu za ulazak u parlament.

(Kurir.rs/Balkan insight/Filip Rudić/BIRN/Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRVI SRBIN NA VISOKOJ FUNKCIJI U UN: Sve što treba da znate o Vuku Jeremiću!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track