POLICIJSKI ČAS ZA TINEJDŽERE:  Mladima ograničena poseta kafićima
Foto: Shutterstock

DO 22 SATA

POLICIJSKI ČAS ZA TINEJDŽERE: Mladima ograničena poseta kafićima

Beograd -

Da bi se sprovela odluka o zabrani boravka mlađima od 18 godina u kafićima i barovima u sitne sate, obezbeđenje lokala moći će da legitimiše mladolike goste

Iako se većini maloletnika ne sviđa ta odluka, gradski menadžer Goran Vesić rekao je da neće odustati od toga da se mlađima od 18 godina zabrani posećivanje kafića i barova posle 22 sata.

Prema njegovim rečima, da bi to profunkcionisalo, mora se omogućiti obezbeđenju da u tim objektima gostima traži ličnu kartu.

- U većini gradova sveta maloletnici ne borave u barovima posle nekog vremena i na tome radim zajedno s ministrima Nebojšom Stefanovićem i Rasimom Ljajićem. Ovu odluku pozdraviće svi roditelji, a i mladi kad sazre - naveo je Vesić.

foto: Fonet

Reakcije maloletnika

Ekipa Kurira napravila je anketu s mladima koji još uvek nisu napunili 18 godina, a njihove reakcije bile su raznolike. Jedni su se bunili, drugi podržavali, dok neki misle da je ova odluka gradskog menadžera potpuni promašaj.

Marija S. (16) rekla je da bi deci, uz odobrenje roditelja, trebalo dozvoliti potpunu slobodu kretanja.

- Kakva glupost! Ako se roditelji slažu s tim da ostanem u kafiću, ili gde god da sam i koliko god želim, onda je to u redu. Nisam agresivna, ne pijem alkohol i ne pravim nikakve probleme - rekla nam je Marija.

Spustiti granicu

Nevena K. (17) smatra da je odluka potpuno na mestu, te da samo treba za nijansu spustiti granicu.

- Saglasna sam, ali su preterali. Treba da stave granicu na 15 godina, jer mlađi i ne bi trebalo da posećuju kafiće i slične objekte - zaključila je Nevena.

Leonora A. (17) navela je da nije iznenađena ovom odlukom, ali da takođe ne želi da ona stupi na snagu.

Lepo ponašanje

- Zaista nisam iznenađena, iako ne bih volela da ovako nešto stupi na snagu. Moja mlađa sestra ima 13 godina i redovno posećuje kafiće, vraća se u ponoć, i nikada nije imala većih problema - naglasila je Leonora.

foto: Media Centar

Zoran Milivojević

POMOĆ RODITELJIMA NEOBUZDANE DECE

Psihoterapeut Zoran Milivojević saglasan je s gradskim menadžerom Goranom Vesićem, ali bi spustio granicu.

- Država ovim podvigom želi da pomogne roditeljima koji su u nekim situacijama nemoćni i ne mogu da spreče svoje dete da uradi ono što želi. Mislim da je odluka dobra, ali da bi trebalo spustiti granicu na 16 godina, jer mlađi ne treba da posećuju kafiće u to vreme. Ovo je poruka države koja nalaže da je potrebno povećati stepen reda i samokontrole mladih - zaključio je Milivojević.

Kurir / Dušan Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track