DIVLJE PLAŽE U BEOGRADU I OKOLINI SVAKE GODINE ODNOSE ŽIVOTE: Evo gde nikako ne smete da se kupate!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

prošle godine stradalo 114 ljudi

DIVLJE PLAŽE U BEOGRADU I OKOLINI SVAKE GODINE ODNOSE ŽIVOTE: Evo gde nikako ne smete da se kupate!

Beograd -

SRBIJA - U Srbiji ima na stotine neuređenih kupališta. Samo prošle godine na mestima na kojima nema spasiličkih ekipa i Hitne pomoći, stradalo je 114 ljudi.

Od severa do juga zemlje nema reke na kojoj nema nekoliko divljih plaža. Građani nisu ni svesni opasnosti koje nad njima vrebaju - od nagle promene dubine, otpada u rekama, visine trava, virova, struja a ono što je najopasnije na takvim plažama nema spasilaca ni Hitne pomoći.

Divlje plaže obilazi rečna policija, a beogradska ispostava kontroliše 25 kilometara proiobalja Save i Dunava. Tokom prošle godine spasili su 19 osoba, ove godine 10.

Komandir policijske ispostave za bezbednost na rekama Bojan Masal ukazao je da na samo nekoliko centimetara ispod površine vode mogu da se pojave virovi ili podvodne struje.

"Ono što je važno da kupači znaju jeste da, iako im na površini voda deluje mirno ona nekoliko centimetar ispod svog nivoa nosi svakojake opasnosti, kao što su virovi ili podvodne struje", rekao je Masal.

Prema njegovim rečima veliki problem predstavlja i konzumirianje alkohola, kao i to što kupači u vodu ulaze nepripremljeni.

Policijski službenici ispostave za bezbednost na rekama redovno obilaze divlje plaže i svojim delovanjem ukazuje na opasnosti, kaže Masal i dodaje da ne postoje nikakve kazne već samo upozorenja.

Apelovao je na građane da se kupaju na uređenim kupalištima, koja imaju ograničene kupališne zone, organizovane spasilačke službe kao i ekipe Hitne pomoći.

Neke od poznatijih divljih plaža u Beogradu su Nautičko selo u Boljevcima, Sprudovi i Zabran u Obrenovcu, Ada Međica, Gročanska ada, Veliko ratno ostrvo.

(Kurir.rs/RTS, Foto: Aleksandar Jovanović Cile)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kako se pravilno ulazi u vodu, kada su vrućine?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track