OPASNO: Ada Huja prepuna otrovnih materija!
Foto: Filip Plavčić

KONTAMINIRANO TLO U BEOGRADSKOM IZLETIŠTU

OPASNO: Ada Huja prepuna otrovnih materija!

Beograd -

Analiza zemljišta, na kojem je bila deponija, pokazala mnogo toksičnih materija - arsena, kadmijuma, olova, ali i kancerogenih ugljovodonika. Ni nakon sedam godina nadležni nisu sanirali tlo

Iako je Ada Huja jedno od omiljenih izletišta Beograđana, analize tla pokazale su da je zemljište na tom ostrvu zagađeno opasnim i toksičnim materijama poput arsena, kadmijuma, olova, ali i kancerogenih ugljovodonika.

Ovo u razgovoru za Kurir tvrdi Petar Pfendt, penzionisani profesor životne sredine na Hemijskom fakultetu u Beogradu, koji je više puta o ovoj alarmantnoj situaciji pokušao da razgovora s nadležnima i upozori ih na opasnost po zdravlje ljudi.

- Na prostoru Ade Huje nekada je bila ogromna deponija, u koju se godinama bacao ne samo komunalni otpad već i plastika, hemikalije i sve druge vrste otpada. Ova velika deponija kasnije je prebačena u Vinču, a kontaminirano zemljište je utabano i pošumljeno - objašnjava profesor Pfendt.

Opasnost u zemlji

Iako su ove mere preduzete, toksičan materijal je, kako kaže, ostao u zemljištu i dalje predstavlja opasnost, jer su te zagađujuće materije u vazduhu i vodi, a onda i u hrani.

- Češka firma „Dekonta“ radila je opsežno istraživanje koje je pokazalo da se u zemljištu nalaze nedozvoljene koncentracije nekih teških metala i kancerogenih polikondenzovanih aromatičnih ugljovodonika. Ove materije su mahom kancerogene i otrovne, što znači da postoji rizik od povećanja broja obolelih od kancera, ali i prenošenja mutacije gena na potomstvo - upozorava Pfendt i dodaje da je ovim povodom tokom više meseci pokušavao da zakaže razgovor s nadležnima u opštini Palilula:

- Želeo sam da ih upozorim da na ulazu u Adu Huju postave neku tablu s upozorenjem, ali nisu imali vremena za mene.

Za sanaciju 18 miliona evra

Aleksandar Ložajić, direktor firme „Dekonta“, potvrdio je za Kurir da je ta firma od 2008. do 2010. radila ispitivanje tla na Adi Huji.

- Novac za istraživanje kvaliteta zemljišta obezbedila je vlada Republike Češke, a prema procenama „Dekonte“, za sanaciju problema Srbija je trebalo da izdvoji 18 miliona evra - kaže Ložajić.

Međutim, ni sedam godina nakon istraživanja zemljište nije sanirano.

Opština Palilula

ČISTIMO MIRIJEVSKI POTOK

U Opštini Palilula kažu da, „iako to nije u njihovoj nadležnosti“, rade na sanaciji problema.

- Opština Palilula je, da građani ne bi udisali smrad i zagađeni vazduh, zajedno sa opštinom Zvezdara formirala zajedničku komisiju koja radi na čišćenju Mirijevskog potoka, koji je najveći prirodni zagađivač Ade Huje. JP „Beogradska kanalizacija“ izdvojilo je sredstva za kupovinu crpnih pumpi koje čiste otpad, a komisija je popisala sve zagađivače i upućena im je zabrana odlaganja otpada u Mirijevski potok.

foto: Beta

Goran Trivan

PROBLEM S RUKAVCEM

Goran Trivan, sekretar za zaštitu životne sredine grada Beograda, ocenjuje da je zagađenje na Adi Huji „strahovito“.

- Sa Adom Hujom postoje dva problema - zagađeno zemljište na kojem je bila deponija i rukavac prema Karaburmi, zagađen od rečica koje se tu ulivaju. Sve ove godine se razmatra kako pristupiti tom problemu, ali mislim da prvo moramo rešavati problem tih otpadnih voda koje se ulivaju u rukavac. Poslednjih meseci intenzivno razgovaramo kako da to regulišemo, jer više ne možemo da čekamo rešenja koja zahtevaju mnogo novca. Kada to obavimo, onda možemo da pristupimo rešavanju problema zemljišta - kaže Trivan.

ČINJENICE

- Ada Huja predstavlja kolevku evropske civilizacije

- Pre 7.000 godina Kalemegdan, Ada Huja i Vinča, koje spaja Dunav, bili su deo celine prvog evropskog grada, visoko razvijene kulture Vinče

- Pored kulturološkog i istorijskog, Ada Huja ima i izuzetan biološki značaj, te je proglašena za područje od važnosti za ptice

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Filip Plavčić, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track