(FOTO) DA MLADI VIDE KAKO JE TO BILO: Izložba ratnih fotografija - oslobađanje Beograda
Foto: Beoinfo

Galerija Doma ratnih vojnih invalida

(FOTO) DA MLADI VIDE KAKO JE TO BILO: Izložba ratnih fotografija - oslobađanje Beograda

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović svečano je otvorio izložbu ratnih fotografija, koju je Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida priredilo povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Mladenović je zahvalio udruženju što su svima pružili priliku da vide fotografije od kojih su neke posle sedam decenija dostupne javnosti.

"Dan oslobođenja Beograda veliki je praznik za naš glavni grad. To je bila velika i teška borba, koja je odnela brojne živote kako pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije, tako i živote civila koji su pomogli da nemačka vojka ne uništi strateške tačke. Moramo se sećati svih života koji su dati za našu slobodu. Ona je skupo plaćena", poručio je Mladenović.

foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Beograd kroz vekove mnogo puta rušen, bombardovan, napadan i osvajan, ali da smo uspevali da ga oslobodimo.

"Ta sloboda ima nemerljivu cenu. Sećamo se žrtava da bismo slobodu više cenili i čuvali. Učimo i našu decu da ne dozvole da Beograd nikad više bude pokoren i da izgubi svoju slobodu", rekao je Mladenović, navodi se u saopštenju.

Autori izložbe su Mirčeta Jokanović i Dušan Vukojević Mars, uz pomoć Dragana Vujačića, arhiva Borbe i Muzeja genocida.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track