ZEMUN DOBIJA MEĐUNARODNO PRISTANIŠTE ZA BRODOVE: Gradnja počinje ove, biće gotova već naredne godine
Foto: Dragana Udovičić

izgradnja beograda

ZEMUN DOBIJA MEĐUNARODNO PRISTANIŠTE ZA BRODOVE: Gradnja počinje ove, biće gotova već naredne godine

Beograd -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović danas je najavila da će u Zemunu biti izgrađeno međunarodnog pristaništa za brodove. Ona je prilikom obilaska Zemuna kazala i da će na teritoriji te opštine izgrađen i intermodalni terminal, koji povezuje drumski i železnički saobraćaj, u vrednosti 15,5 miliona evra.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić je rekao da će uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opština ove godine početi izgradnju pristaništa za međunarodne putničke brodove čiji završetak očekuje polovinom 2019. godine.

"Time ćemo iskoristiti potencijal Dunava i Zemun postaviti na turističku mapu Evrope", kazao je Matić.

Zorana Mihajlović je kometarišući inicijativa za rekonstrukciju pruge Beograd - Zagreb pokrenutu prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kazala da se očekuje da se naredne godine krene u realizaciju tog projekta ako se postignu svi dogovori.

Ona je rekla da će s hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem uskoro imati sastanak na kojem će dogovoriti potpisivanje protokola u vezi s rekonstrukcijom pruge Beograd-Zagreb.

"Pruga Beograd – Zagreb deo je Koridora 10, koji je za nas prioritet. Deo pruge kroz Srbiju smo već rekonstruisali, a vrednost radova kroz našu zemlju iznosi oko 250 miliona evra", rekla je Mihajlović.

Kako je objasnila, posle potpisivanja protokola u vezi sa rekonstrukcijom pruge, Srbija i Hrvatska će zajedno aplicirati kod Evropske unije za obezbeđivanje sredstava za izradu projektno–tehničke dokumentacije i izvođenje radova na tom projektu.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track