Najnovije vesti

FRANCUSKI MOND 48 SATI U BEOGRADU: Manimo se poređenja, Beograd je svoj!
Foto: Beta/Nenad Petrović

nOVINAR TOPLO PREPORUČIO SRPSKU PRESTONICU

FRANCUSKI MOND 48 SATI U BEOGRADU: Manimo se poređenja, Beograd je svoj!

Beograd

BEOGRAD - Pariski dnevnik „Mond“ objavio je reportažu iz Beograda, koji opisuje kao „uzbudljivu srpsku prestonicu“, posebno ističući „kreativnu uzavrelost ovog balkanskog grada, od modernih dokova Savamale do boemske Skadarlije“.

U članku pod naslovom 48 sati u Beogradu, novinar svetski poznatog francuskog lista iznosi svoje utiske sa obilaska „od Savamale, kvarta kod pristaništa ka kome se žure mladi Beograđani, do impresivne Kalemegdanske tvrđave nad Dunavom“.

foto: Le Monde Printscreen

„Slika o Beogradu – čiji naziv na srpskom znači 'beli grad' – još je nejasna i obeležena ratom na Kosovu i Nato bombardovanjem, ali takvu sliku brzo odagnava vetar obnove i kreativna uzavrelost, koji vladaju ovim balkanskim gradom, od modernih dokova Savamale do boemskog kvarta Skadarlije“, tako Mond započinje reportažu.

Između Istoka i Zapada, navodi se u tekstu, Beograd čuva 2.000-godišnju istoriju, od osmanlijske vladavine do austrougarskog perioda i Titove Jugoslavije.

„Možda bi sve to Beograd moglo učiniti novim Berlinom? Manimo se poređenja, Beograd je svoj i budi se“, konstatuje novinar Monda, koji je nedavno imao prilike da se i lično uveri u sve što srpska prestonica pruža.

foto: Beta/Miloš Miškov

Posetu je započeo obilaskom Kalemegdana, nad ušćem Save u Dunav, gde je primetio vremešne harmonikaše, šahiste i zaljubljene parove na klupama, a upoznao je i prodavačicu suvenira Olgu koja mu je, kaže, na Molijerovom jeziku ispričala da joj je prva ljubav bio baš jedan Francuz.

Novinar opisuje i Spomenik zahvalnosti Francuskoj usred Kalemegdanskog parka i podseća da je 1999. godine bio prekriven crnom tkaninom u znak protesta zbog Nato bombardovanja u kojem je i Francuska učestvovala.

foto: Dado Đilas

„Ovuda protiče 2.000 godina istorije - između rimskih grobova, osmanlijskih mauzoleja, nekadašnjeg Titovog bunkera koji on nikada nije upotrebio, vojnog muzeja na otvorenom s tenkovima“, opisuje francuski novinar svoje utiske sa Beogradske tvrđave, uz zaključak da je pogled na grad odatle veličanstven.

Članak je objavljen nakon ovomesečne posete novinara Monda Beogradu, koju je Turistička organizacija Srbije organizovala u sklopu svojih redovnih aktivnosti na promociji Srbije kao turističke destinacije na francuskom tržištu.

Dnevni list Mond u Francuskoj prati 2,7 miliona čitalaca, a njihovo digitalno izdanje mesečno beleži između 90 i 100 miliona pregleda.

(Kurir.rs/Tanjug/Mond/Foto: Beta/Nenad Petrović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBI OPET ŠVERCUJU KOKAIN NA ZAPADU! Hapšenja u Grčkoj!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...