Najnovije vesti

(FOTO) VASKRŠNJE ČAROLIJE U KONAKU KNEGINJE LJUBICE: Mališani oslikavali vaskršnja jaja sa patrijarhom
Foto: Ljiljana Stanišić

Lepo druženje

(FOTO) VASKRŠNJE ČAROLIJE U KONAKU KNEGINJE LJUBICE: Mališani oslikavali vaskršnja jaja sa patrijarhom

Beograd

Na Vaskrs će na Tašmajdanu u podne biti organizovano tucanje jajima, a pobedniku sleduje torta

1 / 4 Foto: Beoinfo

BEOGRAD - Dvorište Konaka kneginje Ljubice danas je pretvoreno u malu "likovnu koloniju" u kojoj mališani iz Beograda, Lipljanja, Niša, Jagodine i Banjaluka crtaju i oslikavaju jaja u susret Vaskrsu.

Manifestacija "Dečje vaskršnje čarolije", koja je započela u aprilu 1999. godine, danas je organizovana 20. put, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji im se nakratko pridružio, poželeo je deci "što više osmeha, lepih trenutaka i druženja i sticanja prijateljstva".

foto: Ljiljana Stanišić

"Vreme bombardovanja želimo da zaboravimo. Svih ovih godina za nama prošli smo kroz razna iskušenja, ali danas, vaš osmeh i vreme provedeno sa vama, potvrda su da smo na pravom putu da od Beograda napravimo lepše i bolje mesto za život", rekao je Mali.

Zahvalio je i organizatorima, Deci Palilule, koji su održali kontinuitet od 20 godina, tokom kojih je manifestacija postala jedan od brendova po kojoj se grad prepoznaje.

foto: Beoinfo

Izrazio je zadovoljstvo što su ove godine u Beogradu deca sa Kosova i Metohije, iz Niša, Jagodine i Banjaluke i poželeo im da se druže, smeju i postanu prijatelji.

"Želim vam da sa puno otpimizma čekate završetak osnovne, pa srednje škole i fakulteta, a na nama je obaveza da vam omogućimo da ovde nađete posao, ostvarite snove, zasnujete porodicu. Za to se borimo svakog dana, rekao je Mali.

foto: Ljiljana Stanišić

Uskrs je, kaže, temelj hrišćanstva, a deca su temelj našeg društva i grada.

"Borimo se za vas i vaš osmeh. Slušajte roditelje, budite dobri ljudi kada porastete", poručio je Mali.

Mališanima su pomagale i vaspitačice Jelena Žikelić i Biljana Stoisavljević.

Manifestaciju je osmislila organizacija Deca Palilule, koja je za vreme bombardovanja, odlučila da pozove decu Beograda u Tašmajdan, da se 9. aprila te godine, umesto u školama, u parku raduju Uskrsu oslikavajući jaja.

Dan kasnije, u Kulturnom centru Beograda otvorena je izložba najlepših uskršnjih radova, a "čarolije" su nastavljene i danas organizovane 20. put.

foto: Beoinfo

Oslikana jaja i likovni radovi na temu Uskrsa ocenjivaće profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Marko Lađušić.

Tamo će biti predstavljeno 20 nagrađenih radova, po deset oslikanih jaja i deset likovnih rad, a biće proglašeni i autori najlepših jaja i radova. 

Na Vaskrs će na Tašmajdanu u podne biti organizovanje tucanje jajima, pobedniku sleduje torta, a tokom prazničnog jutra volonteri Dece Palilule vršnjacima u dečjim bolnicama odneće poklone, među kojama i jaja koja se danas oslikavaju.

foto: Beoinfo

Predsednik te organizacije Branislav Jović rekao je da im je drago što doprinose bar malo radovanju dece tokom praznika.

"Ovo je lepa tradicija, generacije dece se smenjuju, a Uskršnje čarolije ostaju", kazao je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ljiljana Stanišić/Foto: Beoinfo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBIJA ĆE ZATRAŽITI ROK TRAJANJA BRISELSKOG SPORAZUMA!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...