MARKU SVAKOG DANA ŽIVOT VISI O KONCU Radno mesto na 120 metara visine
Foto: Iz Daktila

NEUSTRAŠIV Ovako izgleda jedno od najopasnijih zanimanja

MARKU SVAKOG DANA ŽIVOT VISI O KONCU Radno mesto na 120 metara visine

Beograd -

Radno mesto Marka Nedeljkovića (29) je ni na nebu ni na zemlji. On je radnik koji, viseći na užetu stotinama metara iznad zemlje, obavlja razne poslove.

Leti je to najčešće pranje prozora, zimi skidanje snega i ledenica, obavlja i bravatske i limarske poslove na zgradama, a dešava se i da pomogne u spasavanju ljudskih života.

Iako je po struci IT inženjer, ljubav prema sportu i adrenalinu odvela ga je na oblakodere, gde mu život svakog dana visi o koncu. Praznik rada je za Marka zato retka prilika da se na miru opusti i odmori.

- Visinskim radovima počeo sam da se bavim 2011, a pre toga sam trenirao fri klajmbing. Sve što može da se radi na zemlji moguće je da se radi i na visini - od pranja prozora do limarskih i bravarskih radova. Nisam se nikad plašio visine. Velika je razlika između nas koji iz sporta krenemo da se bavim ovim poslom i onih majstora koji su zbog posla primorani da završe obuku za rad na visini - priča za Kurir Nedeljković.

Najviša zgrada na kojoj je radio je industrijski objekat, Termoelektrana na Ušću kod Obrenovca, na 120 metara visine. Za ovaj posao su, kako ističe, kvalitetna oprema i hrabrost najbitnije kvalifikacije.

- Sva oprema je kompletno testirana na dve i po tone. Kad se pravilno radi i ima kvalitetna oprema, potpuno je svejedno da li čovek radi na tri, 33 ili 333 metra. U ovom poslu sam pronašao sebe, spojio sam posao i adrenalin, koji me ispunjava. Kad smo na visini, ljudi nam izgledaju kao mravi - kaže Marko.

Dodaje da ne zna da li je teže raditi zimi po hladnoći ili leti kad su visoke temperature. Inače, čisti i sneg i obija ledenice, ali i spasava ljudske živote. - Nekoliko puta smo bili angažovani u akciji spasavanja. Jednom prilikom smo, uz prisustvo policije, izvlačili jednu nepokretnu ženu iz stana jer vatrogasci nisu mogli da uđu - otkriva naš sagovornik.

Brojke 29 godina ima Marko 7 godina se bavi visinskim radovima

Ovaj posao nije za svakoga Hrabrost i oprema najbitniji

Marko objašnjava da ovaj posao nije za svakoga, ali da je u njemu bitna kvalitetna oprema i da nema straha od visine:

- Kad se završe sve potrebne obuke i kad je tu adekvatna oprema, onda posao sam po sebi nije nimalo rizičan. Na svu sreću, nikad nisam imao situaciju da se nešto izmaklo kontroli ili neku opasnu situaciju. Nikad ne radi samo jedan čovek, uvek sve prolazi kontrolu.

Kurir.rs/Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track