SPAS ZA USPOMENU NA STARI BEOGRAD: Balkanska će biti proglašena za ulicu starih zanata
Foto: Nebojša Mandić

VRAĆA JOJ SE STARI SJAJ

SPAS ZA USPOMENU NA STARI BEOGRAD: Balkanska će biti proglašena za ulicu starih zanata

Beograd -

Jedan od preostalih tašnera u ovoj ulici kaže da je Balkanska ulica nekada bila puna zanatlija, a da su danas preostale svega tri do četiri zanatske radnje

BEOGRAD - Grad Beograd pronašao je način da sačuva stare zanate i zanatlije okupi na jednom mestu - u Balkanskoj ulici.

Balkanska ulica biće proglašena za ulicu starih zanata. Svi lokali koji se tamo nalaze, a pripadaju Gradu Beogradu biće preko Sekretarijata za imovinske i pravne poslove ponuđeni onima koji se bave starim zanatima. U međuvremenu će lokali biti rekonstruisani a fasade će biti uređene.

foto: Nebojša Mandić

Nekadašnje lice Beograda koje se ispoljavalo kroz stare zanate polako izumire, jer trgovci odlaze u penziju, a nema ko da ih nasledi. Kako navodi Beoinfo, takvu sudbinu doživela je i sodadžijska radnja u Mutapovoj ulici, kod Kalenićeve pijace, koja je neprekidno radila od 1936. godine, a posle 82 godine prestala je sa radom.

To je bio jedini lokal u Beogradu te vrste, a podelio je nažalost, sudbinu sa mnogim drugim zanatskim radnjama koje sve više nestaju sa gradskih ulica.

Sličan primer deli i Balkanska ulica koja je nekada bila centar starih zanata i gde je, posle više decenija uspešne trgovine ostalo samo nekoliko lokala koji se trude da prežive.

Jedan od preostalih tašnera u ovoj ulici kaže da je Balkanska ulica nekada bila puna zanatlija, a da su danas preostale svega tri do četiri zanatske radnje.

Vlasnica jedne od radnji za izradu kapa potvrđuje da je posao kreativan i interesantan ali da je teško opstati u modernim vremenima i da je ljubav još jedino što održava tradiciju starih zanata.

Uz pomoć grada i povezivanja zanatstva sa školskim sistemom mlade generacije dobiće tako šansu da se za posao zainteresuju kroz praksu i ova zanimanja očuvaju, ističe se u saopštenju gradskog Sekretarijata za informisanje.

(Kurir.rs/Tanjug/Pink/Beoinfo/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track