OVAJ TAKSISTA ĆE VAS DANAS VOZITI POTPUNO BESPLATNO! Života slavi jubilej i ovo je njegov poklon Beograđanima!
Foto: Printscreen

U ČAST BEOGRADA

OVAJ TAKSISTA ĆE VAS DANAS VOZITI POTPUNO BESPLATNO! Života slavi jubilej i ovo je njegov poklon Beograđanima!

Beograd -

Zašto ne ulepšati život nekome, makar na jedan dan? - parola je kojom se vodi mnogim Beograđanima poznati taksista Života Jevremović, koji će danas obeležiti desetogodišnjicu od odlaska u penziju tako što će sugrađane ponovo voziti - besplatno!

Gotovo da nema čoveka koji makar jednom nije čuo za taksistu koji je 2008. odlazak u penziju obeležio vozeći Beograđane besplatno, i uz to deleći im poklone kao znak pažnje, i kao izvinjenje ukoliko je u svojoj 30 godina dugoj karijeri učinio nešto pogrešno.

Deceniju kasnije, Života kaže da je to učinio u čast Beograda i kako bi taksi prevoz podigao na viši nivo, a svoj mali jubilej obeležiće noseći zastavu Beotaksija, udruženja u kom je proveo svoj radni vek, kao i državnu zastavu.

foto: Printscreen

- Mnogi nažalost ne shvataj da su taksisti ti koji reprezentuju grad. Svaki gost, stranac kada dođe u Beograd, prvo će se susresti sa taksistom. Zbog toga je vrlo važno kako će on izgledati, i ponašati se. Oni moraju biti uredno obučeni, podšišani i obrijani, i moraju imati makar osnovno znanje engleskog ili nekog drugog stranog jezika - objašnjava Života.

Te 2008. godine ovaj deka živahnog duha, i njegov "pežo 404" sa kojim je krstario gradskim ulicama skoro 40 godina, obradovali su mnoge prestoničke dame i gospodu. Kao i tada, ove godine pripremio je cveće za dame i majice za gospodu, a kaže i da će biti jedini taksista sa knjigom utisaka.

- Kada stranka uđe u moje vozilo, prvo što kažem je: "Hvala!" Možda je to neuobičajeno, ali ja sam iskreno zahvalan jer je neko odabrao baš mene da mi poveri svoj život, jer, kada sedate u nečiji automobil vi mu praktično poveravate život. Zato ja kažem da je svaka stranka član porodice dok je u mom automobilu, jer je moje vozilo kao moja kuća, a bezbrižan sam tek kada bezbedno stignu na odredište - priča deka Života.

Života ima rešenje za divlje taksiste

Za višegodišnji problem divljih taksista, kao i onih koji kradu svoje stranke, baždare taksimetar i bave se sličnim radnjama, Života kaže da se mnoge kolege neće složiti sa njim, ali da on rešenje ima!

foto: Profimedia

- Prvom koji bude uhvaćen da vara ljude, ne vozi po propisima ili čini neko drugo zlodelo na uštrb svih nas treba pre svega oduzeti dozvolu za rad i zabraniti mu da ikada više otvori preduzeće. Njegov automobil treba oduzeti, pa poslati na licitaciju - uveren je Života, dodajući da ukoliko bi se preduzele takve mere, nikom više ne bi palo na pamet da se koristi prevarama.

Jedini taksista kog su ispratili sa "Marakane"

Da li postoji i jedan taksista da su mu na fudbalskom stadionu napravili ispraćaj u penziju, pita se Života, i odgovara ko iz stopa: "Nema!".

Njegove kolege su 2008. godine parkiravši svoje automobile na stadionu "Rajko Mitić", tadašnjoj "Marakani", tako da obrazuju veliko srce, napravili posebno iznenađenje svom kolegi.

- Da su mi bilo koji poklon kupili, ili me obradovali na neki drugi način, ne bih zaplakao. A ovako, oni su ispunili moje srce ljubavlju, i suze su mi same krenule. Svaki put kada pričam o tome oči mi se pune suzama - kaže Života, dodajući da je na tom stadionu vozio svoj poslednji, počasni krug.

Izgradio spomenik Gvozdenom puku

Iako je svoj radni vek proveo u glavnom gradu, Života je rodom iz jednog sela pored Kuršumlije, po imenu Igrište. Upravo iz tog sela pod vihorom Velikog rata, 17 neobučenih momaka pristupilo je Gvozdenom puku, braneći tle svoje zemlje. Tim povodom taksista je odlučio da pokrene inicijativu i sakupi prilog kako bi se, kako dolikuje, odala počast stradalim mladićima.

Zasadivši 17 omorika i napravivši spomenik visok skoro šest metara, kao i spomen park, Života i njegovi sugrađani su prvi u Srbiji koji su na ovaj način obeležili herojsko stradanje 17 mladih duša.

(Kurir.rs/Blic-J.Aleksić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track