Najnovije vesti

TRADICIONALNA RAMAZANSKA VEČERA NA KALEMEGDANU Ajdiner: Svetu se šalje poruka jake i divne ruke prijateljstva Srbije i Turske
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

poruke mira

TRADICIONALNA RAMAZANSKA VEČERA NA KALEMEGDANU Ajdiner: Svetu se šalje poruka jake i divne ruke prijateljstva Srbije i Turske

Beograd

Više hiljada vernika Islamske zajednice okupilo se večeras uz poruku mira, prijateljstva i saradnje na velikoj ramazanskoj večeri - Iftaru na beogradskom Kalemegdanu.

Predsednik istanbulske opštine Bajrampaša Atila Ajdiner kazao je prisutnima da je večeras sveta noć, najveća za muslimane, u kojoj se sa Kalemegdana svetu šalje poruka "jake i divne ruke prijateljstva Srbije i Turske".

"Mi smo zaduženi za prijateljstvo, za most koji spaja dve divne zemlje, Tursku i Srbiju. Na ušću Dunava i Save šaljemo poruku da možemo ovde zajedno da postimo, da svi zajedno sednemo za jednu trpezu", rekao je Ajdiner.

Ambasador Turske u Beogradu Tanžu Bilgič je prisutnima poželeo zdravlje, jedinstvo i bratstvo i da Bajram dočekaju u veselju.

Reis-l-ulema Islamske zajednice Srbije (ISZ) Sead Nasufović je kazao da je svečana ramazanska večera samo "nastavak dobre i lepe saradnje dve domovine, Srbije i Turske".

"Večeras smo se okupili da zajedno uživamo u božijim blagodetima. Molim Boga da narodi Turske i Srbije žive uvek u miru i slozi", istakao je on.

Tradicionalnu Iftar večeru organizovala je Islamska zajednica Srbije i istanbulske opštine Bajrampaša.

Ramazan je najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere, tokom koga je obavezan post koji se smatra jednim od stubova islama, a zahteva potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana.

Ramazanski post se završava kada se pojavi mlad mesec.

(Kurir.rs / Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...