Najnovije vesti

MISTERIOZNA GRDOSIJA OD 90 TONA DANAS PROTUTNJALA BEOGRADOM: Šok na ulicama prestonice, građani u neverici gledali ČUDO! (KURIR TV)
Foto: PrintScreen

ide u muzej

MISTERIOZNA GRDOSIJA OD 90 TONA DANAS PROTUTNJALA BEOGRADOM: Šok na ulicama prestonice, građani u neverici gledali ČUDO! (KURIR TV)

Beograd
19:39h

Transport džepne podmornica “Tisa” izazvao je danas čuđenje na ulicama Beograda, a građani su su se zapanjeno pitali kakva se to grdosija vozi gradom.

Reče je međutim o džepnoj podmornici P-911 "Tisa", proizvedenoj u SFRJ, koja je pripadala bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Komplikovani drumski transport podmornice duge 19,5 metara i teške 88 tona organizovalo je Udruženje podmonričara Srbije iz Beograda uz finansijsku i logističku podršku kompanije "Yugoimport SDPR"

Podmornica P-911 "Tisa" utovarena je u Crnoj Gori na specijalni tegljač koji ju je drumskim putem transportovao do Beograda gde će biti muzejski eksponat.

Ovo plovilo pripadalo je klasi "Una", odnosno klasi jugoslovenskih diverzantskih podmornica. U razdoblju od 1981. do 1989. je izrađeno šest ovakvih podmornica: P-911 Tisa, P-912 Una, P-913 Soča, P-914 Zeta, P-915 Vardar i P-916 Kupa. Dizajnirane su za tajno polaganje manjih minskih polja ili dostavu diverzanata unutar neprijateljskog područja.

Raspadom SFRJ, sve podmornice su odvezene u Crnu Goru osim P-914 Zete koja se u trenutku sukoba nalazila na remontu. Na početku 2009. crnogorske vlasti su objavile da nameravaju da po jednu podmornicu daju Hrvatskoj i Srbiji kao muzejske eksponate.

P-911 "Tisa" će u Beogradu biti trajno izložena na Ušću. Njen dolazak i izlaganje su veoma bitni za Udruženje bivih jugoslovenskih podmorničara iz Srbije jer će ono sledeće godine biti domaćin 56. Međunarodnog kongresa udruženja podmorničkih veterana sveta na kojem se očekuju delegacije iz više od 30 država.

(Kurir.rs/Vijesti.me)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track