SPORTSKO SABRANJE ISPUNILO SVA OČEKIVANJA: Duhovnost, kultura i sport potvrdili snagu u vaspitanju najmlađih (FOTO, VIDEO)
Foto: Sveta Srbija

mANIFESTACIJA NA aDI CIGANLIJI

SPORTSKO SABRANJE ISPUNILO SVA OČEKIVANJA: Duhovnost, kultura i sport potvrdili snagu u vaspitanju najmlađih (FOTO, VIDEO)

Beograd -

Najmasovniji odziv malih sportista bio je na terenu sa centralnim sportskom temom Sabranja - rukometom

Pravoslavno sportsko udruženje “Sveti Srb i ja” na Adi Ciganliji u jubilarnom, petom izdanju svog centralnog godišnjeg događaja Sportsko sabranje Svete Srbije koje je održano u nedelju, pokazala je da duhovnost, kultura i sport daju korelativnu snagu u stvaranju ambijenta kvalitetnog pedagoškog pristupa u vaspitanju naših najmlađih.

foto: Sveta Srbija

Ono što je ovde zanimljivo, jeste to što su oni aktivni činioci u punom kapacitetu svoje mentalne i fizičke motorike.

To se ogledalo kroz njihovo učešće u bogosluženju, kulturnom programu i sportu.

Sveta liturgija počela je u 9 časova. Bilo je prelepo videti oko skoro hiljadu mladih lica kako na travnjaku na otvorenom, zagledani u ikone pevaju zajedno sa Horom učenika veronauke Sveti Simeon Bogoprimac iz Koteža koji su bili zaduženi za pevnicu.

Bogosluženje na otvorenom
Bogosluženje na otvorenomfoto: Sveta Srbija

Posle završetka liturgije, Sabranje je nastavljeno govorom protojereja-stavrofora Slavka Božića koji je preneo blagoslove Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Kao prvi čovek Opštine Čukarica na čijoj se teritoriji odigrava ova manifestacija, prisutnima se obratio i predsednik Srđan Kolarić, posle kojeg je sabranje pozdravio i zdravičar Dragiša Simić.

Hor učenika veronauke Sveti Simeon Bogoprimac iz Koteža
Hor učenika veronauke Sveti Simeon Bogoprimac iz Kotežafoto: Sveta Srbija

Peto Sabranje otvoreno je impozantnim kolom koje je odigralo preko 200 folkloraša iz kulturno-umetničkih društava: „Sveti Jovan Vladimir“ iz Bara, „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice, “Prelo” iz Velikog sela, “PKB” sa Palilule, „Borčanski opanak“ iz Borče, „Lola“ iz Beograda i drugi.

foto: Sveta Srbija

Posle toga otpočeo je bogat program u kom su pored pomenutih kulturno-umetničkih drštava uzeli učešća i vojni ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, ženska pevačka grupa “Đoka Pavlović”, pevačka grupa “Prelo”, pevačka grupa “Jefimija”, umetničko-pozorišna sekcija “Žitije”, Srbski pravoslavni pojci, kao i poznati umetnici naše zabavne i džez muzičke scene: Lena Kovačević, Mari Mari, Ivana Jordan i drugi.

Lena Kovačević
Lena Kovačevićfoto: Sveta Srbija

Uporedo sa programom na bini tekao je i sportsko-zabavni program na okolnim terenima gde su održavani turniri u košarci, fudbalu, odbojci, rukometu.

foto: Sveta Srbija

Takođe, između preko 30 sportskih stanica deca su mogla da se oprobaju i u boksu, gimnastici, voženju rolera, penjanju na veštačku stenu kojim su rukovodili pripadnici SAJ-a, zatim mogli su da pogledaju sajam naoružanja pripadnika Vojske Srbije, da učestvuju u humanitarnom turniru šutiranja trojki koji je realizovala fondacija “Zajedno za život” poznatoh humanitarca Jovana Simića, koji je za najuspešnijeg šutera obezbedio dres Bobana Marjanovića sa njegovim potpisom.

foto: Sveta Srbija

Najmasovniji odziv malih sportista bio je na terenu sa centralnim sportskom temom Sabranja - rukometom.

foto: Sveta Srbija

Preko 20 ekipa je učestvovavlo u celodnevnom sportskom nadmetanju u lepoti rukometnih poteza, skok-šuteva, maestralnim odbranama golmana, pucanju sedmeraca, a sve pod budnim okom članovima rukometnog saveza Beograda i članova muške i ženske rukometne reprezentacije.

foto: Sveta Srbija
foto: Sveta Srbija
foto: Sveta Srbija

Posebna gotovo neprekidna gužva posetilaca bila je na stanicama viteških veština Svibora i Viteške družine Sveti Arhangeli. Tu su deca mogla da učestvuju u pravoj viteškoj borbi sa mačevima, zatim da jašu konja i borave u viteškom šatoru, gađaju strelama, vide kako izgleda odežda jednog srpskog viteza i njegova borbena oprema...

foto: Sveta Srbija

Sabranje je ove godine prešlo i na vodu, odnosno do jezerca Ade Safari, gde je održan i prvi kup Svete Srbije u ribolovu u kome je uzelo učešća dvadesetak mladih pecaroša od 3 do 12 godina.

foto: Sveta Srbija

U susret proslavi 800 godina samostalnosti srpske države i Crkve tema kulturnog dela programa je bio “Sveti Sava i Nemanjići” i u sklopu njega u bioskopu Svete Srbije na otvorenom emitovane su tri epizode serije “Nemanjići”.

Srbski pravoslavni pojci
Srbski pravoslavni pojcifoto: Sveta Srbija

Prikazujući na svom petom jubilarnom zajedničarenju sve ono čime se u radu sa decom bavi čitave godine, popularišući vrednosti koje su bit njenog postojanja, PSUSS nas je u danu Sabranja provela kroz svoj svejevrsni vremeplov.

foto: Sveta Srbija

Za preko 20.000 posetilaca to je bila vožnja kroz svet Svete Srbije ilustrovanog koloritom lepih slika ispunjenog sa mnogo dečjih nasmejanih lica i ozvučenog grajom koja nosi čistu životnu energiju.

Do sledećeg Sabranja, budimo što više Sveta Srbija!

foto: Sveta Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track