Najnovije vesti

VESIĆ: Svečano otvaranje Narodnog muzeja 28. juna
Foto: Stefan Jokić

posle 15 godina

VESIĆ: Svečano otvaranje Narodnog muzeja 28. juna

Beograd

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će 28. juna biti svečano otvoren Narodni muzej, napomenuvši da je to drugi muzej koji se otvara u poslednjih devet meseci.

 

On je podsetio da Narodni muzej nije radio petnaest godina, iako se u njemu nalazi oko četiri stotina hiljada artefakata - od 7. veka pre nove ere, pa do 20. veka.

 

"Tu je smešteno sve blago koje Srbija ima da pokaže kako svojim građanima tako i turistima. Mi smo prva vlast koja je otvaranje dva muzeja stavila kao prioritet", rekao je Vesić za Pink.

 

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić u svom inauguracionom govoru u prethodnom mandatu premijera, naveo da su upravo to bili jedni od ciljeva.

 

"To su mogli da urade i ljudi pre njega, ali im očigledno nije bilo važno. Grad je podržao nameru republike i pomogao u realizaciji jer iako oba muzeja pripadaju republici, nalaze se na teritoriji glavnog grada. Čitave generacije koje do sada nisu imale priliku sada će moći da vide našu istoriju i kulturu", rekao je Vesić.

 

 

Tog dana ulaz za sve građane biti slobodan.

 

Zamenik gradonačelnika je najavio i da predstoji pretvaranje stare vojne akademije na uglu Nemanjine i Resavske u Muzej Grada Beograda.

Taj projekat vredi između 15 i 20 miliona evra i ako sve bude kako treba, do kraja sledeće godine biće i izabran izvođač ili će bar biti raspisan tender. Tako će konačno, dodao je Vesić, i sve što Beograd ima biti na jednom mestu.

 

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je plan za izmeštanje železničke stanice iz centra grada donešen još 1972. godine: "Tada je predviđeno da se železnički saobraćaj izmesti na Prokop i Novi Beograd, terminal u Makiš i opremanje i servis vozova u Zemunu. Tada je već i počela izgradnja infrastrukture, ali su dešavanja u 90-tima zaustavila taj posao. Mi smo kroz projekat Beograd na vodi to ponovo pokrenuli, trenutno se radi međufaza u Prokopu, potom će se raditi glavna stanica i Prokop će postati ono što je zamišljeno 1972. godine.

 

"Pruga će, kaže, biti izmeštena iz centra grada i pored same reke, kuda se prevoze opasne materije i kojoj tu nije mesto.

 

"Tu ćemo izgraditi dužni park, po ugledu na Hajlajn park u Njujorku i u kontaktu smo sa autorima tog parka kako bi nam pomogli da ga izgradimo. Taj deo grada postaje potpuno drugačiji i to je pravo spuštanje Beograda na reke, što se planira još od 30-tih godina 19. veka", kaže Vesić.

 

Beograd ima 200 kilometara obale na rekama koje su bile neiskorišćene i zahvaljujući Beogradu na vodi i drugim projektima mi sada uspevamo to da učinimo, dodao je on.

 

"Završava se pasarela, počeće da se gradi gondola do kraja godine, rekonstruisali smo Kosančićev venac, započeli smo rekonstrukciju Karađorđeve ulice", rekao je Vesić.

 

Kako je naveo Vesić, zbog kritika Dragana Đilasa o izmeštanju železničke stanice na Prokop u tekstu iz 17. oktobra 2008. godine kada je on bio gradonačelnik Beograda vidi se da je potpisao ugovor o završetku Prokopa sa obavezom, kako je tada obećao građanima, da će 2010. godine Prokop biti završen i da će se iseliti železnička stanica iz centra Beograda.

 

"Kada smo mi to uradili, kritikuje nas i priča kako to nije trebalo da se uradi. To je nešto što oni nisu uspeli da urade, pa kritikuju, kao i svaku stvar koju radimo u Beogradu", zaključio je Vesić.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Stefan Jokić, ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...