Najnovije vesti

SALMONELA U PRIVATNOM VRTIĆU NA ZVEZDARI: Na tegobe se žalilo 27 osoba, od kojih 20-toro dece
Foto: Profimedia

opasna bakterija

SALMONELA U PRIVATNOM VRTIĆU NA ZVEZDARI: Na tegobe se žalilo 27 osoba, od kojih 20-toro dece

Beograd

BEOGRAD - Čak 27 osoba, od kojih 20 dece, dobilo je stomačne tegobe 4. juna u privatnom vrtiću "Bela kula" na Zvezdari, koji posluje u okviru PU "Baby Palace Anđela".

Prema prvim informacijama, kako se navodi, u pitanju je trovanje salmonelom.

Pored mališana koji pohađaju jedan od najstarijih, najprestižnijih, pa i najskupljih privatnih vrtića u prestonici, tegobe je imalo i pet vaspitačica, jedna spremačica i jedna kuvarica. Radi se o predškolskoj ustanovi koja ima svoju kuhinju i sama priprema obroke za mališane, navodi Blic.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kako se saznaje od roditelja dece koja pohađaju ovaj vrtić, prvi slučaj je prijavljen 4. juna, a tri dana kasnije potvrđena je salmonela.

"Rukovodstvo vrtića nijednog trenutka nije krilo ovaj slučaj. Naprotiv. Odmah su obavestili Gradski zavod za javno zdravlje, ali i sanitarnu i veterinarsku inspekciju", ispričao je otac jednog mališana.

On dodaje da su deca imala blage simptome, ali da je bakteriološkim pregledom stolica utvrđeno prisustvo salmonele.

"Obavešteni smo potom od uprave vrtića da su obavljene sve moguće kontrole, pregledi svih prostorija, ali i zaposlenih, te da još ništa nije pronađeno", dodaje ovaj roditelj.

Iz vrtića nisu želeli da daju izjave u vezi sa ovim slučajem, već su najavili da više informacija tokom sutrašnjeg dana.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Popodne je održan i roditeljski sastanak na kojem je prisutna i doktorka koja je potpisala izveštaj posle prvih slučajeva salmonele, piše "Blic".

"Prosvetna inspekcija Grada Beograda obavila je redovne kontrole svih akreditovanih privatnih vrtića ove godine, a u vanrednu kontrolu može otići po prijavi roditelja, ali takva prijava za navedeni vrtić nije stigla. Svakako ćemo ispitati ove navode, jer nam je bezbednost dece, koja podrazumeva i adekvatnu bezbednost hrane, apsolutni prioritet, kako u državnim tako i u privatnim vrtićima", navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda.

(Kurir.rs/Tanjug, Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...