ŠOKANTNO! INSPEKTORI MUVALI ŽENE U AFERI „INDEKS“: Govorili su da mi je verenik alkoholičar davali su mi svoj broj telefona da se nađemo...
Foto: Privatna Arhiva

UŽASNO

ŠOKANTNO! INSPEKTORI MUVALI ŽENE U AFERI „INDEKS“: Govorili su da mi je verenik alkoholičar davali su mi svoj broj telefona da se nađemo...

Društvo -

Policajac je rekao da je moj momak star i da ima podočnjake, pitao me šta tražim s njim, rekla je na svedočenju u sudu u Smederevu Dragana Isaković

Pojedini inspektori iz Smedereva privedenim ženama u aferi „Indeks“ nudili su svoje brojeve telefone da se vide u kafiću, seksistički se ponašali prilikom privođenja profesorki, a jednom od optuženih pričali da ima prelepu ženu i da ostaje sama, tvrde sagovornici Kurira, a potvrđuju zapisnici sa suđenja.

foto: Privatna Arhiva

Tada je u nekoliko akcija zbog korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu uhapšeno 82 ljudi, među njima profesori i posrednici. Nakon 11 godina, suđenje je dospelo u ćorsokak jer je pored onih koji su imali veze sa uzimanjem novca za ispite osumnjičeno mnogo nevinih ljudi, koji su preživljavali torturu.

- Inspektor mi je rekao da moj verenik (sudija, prim. aut.) ne može ni na koji način da mi pomogne. Pitao me šta ću s njim, govorio da je star, da ima podočnjake i da su sudije krivičari po pravilu alkoholičari. Dao mi je privatan broj telefona, koji je svojom rukom napisao, i rekao mi da mu se javim kasnije da se nađemo u nekom kafiću u Smederevu - deo je svedočenja Dragane Isaković, koja je privedena kao student.

foto: Privatna Arhiva

Kurir je ekskluzivno došao u posed zapisika njenog iskaza pred sudom u Smederevu.

Jedan naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da su ga posle privođenja inspektori provocirali da mu je žena lepa, da ostaje sama i „da će oni da se pobrinu za to“.

- A ti si onaj što imaš lepu ženu. Tim rečima su me dočekali - ističe naš sagovornik i dodaje da su mu inspektori kasnije, bez ikakvih razloga, pozivali ženu telefonom, čak i na ispitivanje, ponašali se bahato i nudili pomoć.

foto: Privatna Arhiva

Profesorka Jasmina Nektarijević, koja je doživela stravične opekotine u pritvorskoj jedinici iako je imala lekarsku dokumentaciju da je bolesna i da ima prava na zatvorsku bolnicu, takođe potvrđuje da je bilo povreda ljudskih prava prilikom privođenja.

- Recimo, jednoj studentkinji, dok su je saslušavali, čija se beba nalazila sa ocem u hodniku, pretili su da će je odvesti u pritvor a dete dati na usvajanje. I o tome postoje pisani tragovi. Nijedna nevladina organizacije koje se bavi ljudskim pravima žena nije došla kod nas da pita šta se sve dešavalo. A ima tu materijala i materijala - kaže profesorka Nektarijević.

Ona je u pritvoru provela nepuna četiri meseca. Student koji joj je navodno poklonio parfem u sudski overenoj izjavi je to negirao, a čovek koji je izjavio da je primila mito od 400 evra kaže da je izjavu dao pod prinudom jer mu je, navodi, policija pretila da će mu uhapsiti ćerku.

DRAGOMIR ILIĆ

Činjenice

GLAVNI INSPEKTOR SAD OPTUŽEN ZA PREVARU

- Druga strana afere „Indeks“ biće objavljena u knjizi „Osveta pravde jednog vremena“, koju priprema grupa profesora, a u njoj će, između ostalog, detaljno obraditi sledeće činjenice:

- Glavni inspektor Tomislav Spasić, policajac islednik iz smederevskog UKP, trenutno je optužen za prevaru tešku pola miliona evra pred Osnovnim sudom u Kragujevcu

- Profesoru Božinu Vlaškoviću sudi se 11 godina pod optužbom da je uzeo flašu vina strane proizvodnje

- Radnik Miroslav Gajak, otac troje dece, više od 250 puta morao da ide na suđenje u Smederevo, a sudi mu se kao posredniku u davanju mita od 500 evra iako je svedok povukao svoju izjavu

- Najmlađi sudija u istoriji Ustavnog suda Srđan Đorđević optužen je jer je „jedan osumnjičeni tvrdio da je 500 evra dao posredniku, a posrednik drugom posredniku“. Đorđević je prethodno doneo odluku da su metodi prilikom hapšenja ljudi primenjivani u akciji „Sablja“ neustavni i tako se zamerio tadašnjem režimu. Držali su ga u CZ šest meseci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track