BEOGRAD DOBIJA BRANU: Gradiće se na Dunavu kod Novog Beograda i Zemuna
Foto: Nebojša Mandić

Zaštita od poplava

BEOGRAD DOBIJA BRANU: Gradiće se na Dunavu kod Novog Beograda i Zemuna

Beograd -

BEOGRAD - Na obali Dunava kod Novog Beograda i Zemuna uskoro će se graditi brana za sprečavanje eventualnih poplava u slučajevima velikog vodostaja, najavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Gradonačelnik je uoči početka Balkanske konferencije o razumevanju rizika rekao novinarima da je u toj oblasti trenutno najaktuelniji projekat izgradnje brane, koji je u fazi pripreme.

"Radi se projekat brane na Dunavu, kod Novog Beograda i Zemuna, koja će napraviti mehanizme da se spreče, eventunalno, veći rizici od poplave. Radimo na tom projektu i nadam se da će biti brzo realizovan", rekao je Radojičić.

foto: Dragana Udovičić

Dodao je da je današnji skup o rizicima, u organizaciji Svetske banke, važan jer je priroda sve više nepredvidiva i nosi sve već rizike, te toga moramo biti svesni. "Moramo je čuvati i sve što budemo radili u tom pravcu doprineće globalnom smanjivanju rizika. Svesni da rizici postoje i da će se dešavati, moramo biti spremni za takve situacije, da bismo odreagovali na pravi način, da posledice budu što manje", ukazao je gradonačelnik.

Podsetio je na velike poplave koje su 2014. godine pogodine Srbiju i Beograd, a koje su nanele veliku štetu, dodajući da se iz te tragedije mnogo stvari naučilo i već je urađeno.

Radojičić je istakao i da će se nadležni u narednom periodu baviti uređivanjem i čišćenjem priobalja i reka. Apelovao je na sugrađane da ne bacaju smeće u reke i podsetio da su komunalne službe i za vreme obilnih padavina uklanjale otpad.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track