MARIJA GABRIJEL: Evropska unija preuzima finansiranje Naučnog parka u Beogradu
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju

MARIJA GABRIJEL: Evropska unija preuzima finansiranje Naučnog parka u Beogradu

Društvo -

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel najavila je danas da će od sledeće godine Evropska unija preuzeti finansiranje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu u iznosu od 1,5 miliona evra, koje je do sada finansirala Vlada Švajcarske.

Gabrijel je nakon obilaska Naučno-tehnološkog parka, koji je obišla u društvu premijerke Ane Brnabić, minstra za evropske integracije Jadranke Joksimović, šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, istakla da je impresionirana radom Parka, mladim ljudima i njihovim idejama.

"Veoma sam impresionirana onime čime sam videla danas u Naučno-tehnološkom parku i mnogo članice EU nemaju ono što vi imate ovde", rekla je Gabrijel.

Istakla je da je Srbija na pravi način iskoristila sredstva iz bespovratnih fondova EU i da se to može videti jer su je dočekali mladi, talentovani ljudi koji su svoje ideje pretvorili u proizvode i usluge koje danas prodaju.

"Ovo je sjajan pokazatelj uspeha koji Srbija aktivno ulaže u domenu nauke i tehnologije i istovremeno je uspeh Srbije i uspeh EU. Nadam se da ćemo da nastavimo da sarađujemo i rastemo zajedno u duhu patnerstva", istakla je Gabrijel.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Navela je da su neki od konkretnih rezultata koji su postignuti u Parku - 17 kompanija koje su ostvarile dobit prodajom proizvoda i usluga, devet kompanija koje su uspostavile međunarodnu saradnju, dve kompanije koje su obezbedile distributere za američko tržište, kao i da u Načno-tehnološkom parku danas radi 1.000 ljudi.

"Drago mi je da sam videla sjajne primere, vi radite ne samo na idejama, već i te ideje realizujete u stvarnost. Videli smo kako sve te usluge koje nudite mogu da pomognu građanima, poljoprivrednicima, privredi, kao i da digitalizacija može da pomogne tradicionalnim i modernim sektorima", podvukla je Gabrijel.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je trenutno u procesu javna rasprava oko Zakona o Fondu za nauku, te da očekuje da će on proći Skupštinu do kraja godine i da će Srbija od 1. januara dobiti poseban Fond za nauku.

"Tako ćemo pored Inovacionog fonda imati još jedan fond za finansiranje nauke i tehnologije", rekla je Brnabić.

Istakla je da je cilj države da tehnološki centri i startup kompanije postoje u svakom većem gradu u Srbiji i najavila da će povoljnim kreditom Evropske investicione banke (EBRD) od dodatnih 60 miliona evra biti proširen Naučno-tehnološki park, izgrađena nova zgrada u okviru Instituta za fiziku, nova zgrada FON, laboratorija za ETF...

"U Novom Sadu trenutno gradimo Naučno-tehnološki park od 29.000 kvadratnih metara. Nadam se da ćemo za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu u narednih nekoliko nedelja staviti kamen temeljac. Ono što vidimo danas u Beogradu, videćemo tokom narednih godina svuda u Srbiji", najavila je Brnabić.

Zahvalila je EU i svim članicama na podršci, finansijskoj pomoći, jer, kaže, Srbija to sama nije mogla da ostvari.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja