Najnovije vesti

OBELEŽILI SVOJ DAN: Stariji Beograđani uživali u plesu i plovidbi
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Danas je Međunarodni dan starijih

OBELEŽILI SVOJ DAN: Stariji Beograđani uživali u plesu i plovidbi

Beograd

BEOGRAD - Međunarodni dan starijih osoba, 1. oktobar, obeležava se danas u celom svetu, a tim povodom organizovana je plovidba Savom i Dunavom za više od stotinu starijih građana iz Beograda i cele Srbije.

1 / 3 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kancelarija za ljudska i manjinska prava organizovala je plovidbu i prigodan muzički program nakon sastanka koji je održan jutros u Palati Srbija, a na kome su predstavnici starijih osoba razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju.

Učesnici su istakli da im pored ekonomskih uslova najteže pada diskriminacija i marginalizacija u društvu, a podvučen je i značaj međugeneracijske saradnje.

 

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

 

Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba podstiču se države da starijim članovima društva osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu u skladu s njihovim sposobnostima.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...