NEKADAŠNJE UPORIŠTE DEMOKRATA POTPUNO PALO U ZABORAV: Zdanje DS u Krunskoj restitucijom vraćeno prvom vlasniku, pa pretvoreno u korov i đubrište (FOTO)
Foto: Kurir

Ruglo u srcu Beograda

NEKADAŠNJE UPORIŠTE DEMOKRATA POTPUNO PALO U ZABORAV: Zdanje DS u Krunskoj restitucijom vraćeno prvom vlasniku, pa pretvoreno u korov i đubrište (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Vila u Krunskoj 69 na beogradskoj opštini Vračar, u kojoj se nekada nalazila centrala Demokratska stranka, a koja je restitucijom samo fiktivno vraćena prethodnim vlasnicima, danas je ruglo u samom srcu Beograda.

foto: Kurir

Zdanje koje je predstavljalo simbol demokrata načeo je zub vremena, a prizor je sada i više nego tužan - zaraslo u korov, smeće svuda okolo, sanduče puno pošte koju godinama niko ne preuzima...

foto: Kurir

Podsetimo, Robert Božić (68), mada zvanično jeste vlasnik velelepne zgrade, nije uspeo da se upiše u katastar, a računi mu redovno stižu. Iako je još prošle godine upozoravao na ruinirano stanje u kojem je kuću zatekao, tu nije kraj njegovim preprekama da postane istinski vlasnik, jer država ovo zdanje želi nazad.

foto: Kurir

Robertov otac Dobrivoje Božić bio je čuveni pronalazač železničkih kočnica, a kuću u Krunskoj država im je oduzela 1946. godine, da bi je, posle punih 70 godina, vratila nazad. Posle dve decenije, 2015, vila je tako prestala da bude sedište Demokratske stranke, ali je država sada ponovo želi nazad, sa željom da ona postane ambasada.

foto: Kurir

Naime, država se poziva na činjenicu da je nekada Krunska 69 bila ambasada, prvo kanadska, potom iračka, te da joj ta uloga stoji i u budućnosti.

foto: Kurir

Kakva će njena sudbina biti još je neizvesno, ali činjenica je da je, uoči godišnjice petooktobarskih promena, vila u raspadnutom stanju mnoge prolaznike asocirala i na svojevrsnu simboliku degradacije DS-a koja već godinama ne uspeva da konsoliduje svoje članstvo.

(Kurir.rs/M.Jeremić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track