OŠTRO! VESIĆ ZA KURIR: U divlju gradnju umešani i opštinari!
Foto: Dragana Udovičić

REAGOVANJE

OŠTRO! VESIĆ ZA KURIR: U divlju gradnju umešani i opštinari!

Beograd -

Sankcije Neću da krijem da su za bespravnu gradnju krivi i pojedini lokalni službenici, u narednom periodu posvetićemo pažnju njihovom kažnjavanju, kaže Vesić

Sudeći po izjavama zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, gradske vlasti rešene su da stanu na put divljoj gradnji, ali neće biti sankcionisani samo bahati investitori nego i službenici opština koji su saučesnici u projektima divlje gradnje!

foto: Dado Đilas

Zamenik gradonačelnika objašnjava za Kurir da su ključna dva razloga zbog kojih podržava napise Kurira i borbu svih drugih građana koji su složni u borbi protiv ove pošasti, jer ne samo da se budžet šteti zbog neplaćanja poreza nego i divlji investitori izgradnjom nefunkcionalnih objekata ugrožavaju bezbednost i zdravlje ljudi.

- Građani treba da znaju da bahati investitori kada grade bez građevinske dozvole ne plaćaju doprinose za građevinsko zemljište, a mi od tih doprinosa gradimo puteve, kanalizaciju, vodovod, parkinge, vrtiće, škole i socijalne ustanove. Dakle, oni koji grade na divlje, kradu od svih građana Beograda vrtiće ili kanalizaciju. Pored toga, projekte po kojima se grade zgrade bez dozvole niko ne kontroliše, pa neke od tih zgrada nisu ni bezbedne - priča Vesić.

foto: Kurir/ Marina Lopičić

On apeluje na ljude da ne kupuju stanove u tim zgradama jer rizikuju bezbednost, s obzirom na to da investitori ne grade parkinge, ne ulažu u proširenje vodovodne, kanalizacione ili elektro mreže, te tako stvaraju probleme:

- Bahati investitori izlivaju svu kanalizaciju u otvorene kanale kao da živimo u srednjem veku! Pitanje je trenutka kada će neko da se zarazi, a posle Grad iz budžeta daje pare da se gradi kanalizacija koju su morali da izgrade baš ti investitori. To plaćaju svi građani. To je nedopustivo!

foto: Kurir

Redakcija Kurira pozdravlja odluku gradskih vlasti da stane na put divljoj gradnji, naš list je i sam ukazao na nekoliko primera nelegalne izgradnje. Prema Vesićevim procenama, gradski budžet oštećen je za sumu između 70-100 miliona evra zbog divlje gradnje.

- Sve ovo je razlog zbog čega smo pokrenuli čitav niz mera da stanemo na put bespravnoj gradnji. Narednih meseci menjaćemo naše odluke, a u akciju se uključuje i Vlada Srbije sa svojim merama, o kojima ćete biti obavešteni. Neću da krijem da su za bespravnu gradnju krivi i pojedini lokalni službenici, a u narednom periodu posvetićemo pažnju njihovom kažnjavanju - ističe Vesić i zaključuje:

- Borba protiv bespravne gradnje jeste bitka normalnih i običnih ljudi i države protiv onih koji misle da mogu da kradu od države i da za njih ne važe pravila i zakoni.

Brojke 70-100 miliona evra oštećen gradski budžet zbog divlje gradnje 11 divljih gradilišta zatvoreno nedavno u Surčinu 300 hiljada evra obezbedio je Grad Beograd za rušenje bespravnih objekata 500 hiljada nelegalno izgrađenih kvadrata ima u Beogradu 500 krivičnih prijava zbog ovog krivičnog dela podneto je od 2015. do avgusta ove godine

Goran Rodić

Ispaštaju građani i poštene firme

foto: PrintScreen

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže za Kurir da Srbija ima dobar Zakon o ozakonjenju objekata, ali da se ne poštuje:

- Imamo dosta nelegalnih objekata, dok je god korupcija sprega mafije i pojedincima iz sudstva, urbanizma, lokalnih samouprava, to će se dešavati. Investitori su još bezobrazniji nego što su bili. Ispaštaju firme koje rade pošteno i po propisima i naivni građani koji kupuju divlje stanove. Oni ne mogu ni da se osiguraju, a u slučaju rušenja, oni ostaju na ulici. Lokalne samouprave ne smeju da dozvole da ne znaju šta im se radi po opštini.

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Dragana Udovičić, Dado Đilas, Marina Lopičić, Vladimir Šporčić, PrintScreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track