Đilas i Antić obišli neprofitne stanove na Novom Beogradu

Đilas i Antić obišli neprofitne stanove na Novom Beogradu

Beograd -
Projekat izgradnje neprofitnih stanova, koji već desetak godina realizuje grad Beograd, omogućio je da, pod povoljnim uslovima, brojni Beograđani na ovaj način dođu do krova nad glavom
1 / 6 Foto: Beoinfo

BEOGRAD- Gradonačelnik Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić obišli su lokaciju zapadno od Ulice dr Ivana Ribara u Novom Beogradu, gde je, u ukupno devet objekata, izgrađena 731 stambena jedinica, namenjena onima koji su na gradskom konkursu ispunili uslove za kupovinu. U ovim zgradama izgrađen je i 61 lokal i 133 socijalna stana. Projekat izgradnje neprofitnih stanova, koji već desetak godina realizuje grad Beograd, omogućio je da, pod povoljnim uslovima, brojni Beograđani na ovaj način dođu do krova nad glavom.

Stanove u ovom naselju dobili su zaposleni u zdravstvu, prosveti, predškolskim ustanovama, te mladi bračni parovi, invalidi, zaslužni sportisti i drugi. Pored toga, izgrađena su još i 133 stana za socijalno ugrožene, što je ukupno 864 stambene jedinice i sve su napravljene od marta 2010. Izgrađen je jedan potpuno nov grad za nekoliko hiljada ljudi. I Antić i ja srećni smo i ponosni što vodimo Beograd, koji ima snage i mogućnosti da napravi ovako nešto za relativno kratko vreme.

Cena kvadrata je 1.050 evra, što je niže od realne cene po kojoj se stanovi u ovom delu grada prodaju, uslovi plaćanja su na 20 godina, takoreći bez kamata, tačnije 0,5 odsto godišnje. Ova lokacija zaista sjajno izgleda, ima mnogo parking mesta, uređenih zelenih površina i želim da zahvalim svima koji su gradili ovaj kompleks kako bi ljudi koji su bili podstanari mogli da se usele u svoje stanove. Zajedničkom akcijom, novcem iz budžeta grada, što znači svih Beograđana, omogućili smo da skoro 1.000 porodica ima srećnije i lepše naredne dane – rekao je Đilas.Aleksandar Antić je najavio da će grad nastaviti sa ovakvim akcijama.– Radili smo to i proteklih nekoliko godina, kada smo imali mnogo manja sredstva u budžetu, što ne znači da je sada sjajno, ali ćemo nastaviti sa ovakvim projektima i nadalje. Verujem da će i republika realizovati projekte koji su u funkciji izgradnje jeftinijih kvadrata, kako bismo pomogli pre svega mladim bračnim parovima da reše stambeni problem – istakao je Antić.

Ukupna bruto površina ovih stanova iznosi oko 60 hiljada kvadratnih metara. Blokovsko uređenje podrazumeva interne saobraćajnice oko objekata, koje su istovremeno i protivpožarne saobraćajnice, zatim parking mesta u blizini zgrada, pešačke staze, ozelenjeni prostor, prostor za odmor, kao i igrališta za sport i decu. Izgrađen je i natkriven parking u dva nivoa, opremljen rasvetom i saobraćajnom signalizacijom. Donji nivo predstavlja natkrivenu zonu s posebnim saobraćajnicama i parking mestima, a na gornjem nivou je otvoreni parking. Ukupan broj parking mesta je 1.203.

Na ovoj lokaciji do kraja leta biće useljena i 133 socijalna stana, koja se socijalno ugroženim građanima daju na korišćenje. Na ukupnoj površini od 9.500 kvadratnih metara privremeni dom naći će ugroženi građani i to na pet godina, posle čega će imati pravo da nastave korišćenje ukoliko im se imovinsko stanje ne popravi.

Grad pokrenuo inicijativu za izmena Zakona o PDV-u

Na inicijativu grada, očekuje se izmena Zakona o PDV-u, pa će kupcima neprofitnih stanova biti vraćena uplata za ovaj porez i pre nego što isplate čitav kredit. Kad je reč o novim kupcima, grad je uveo olakšicu time što je omogućeno da se učešće od 20 odsto ukupne vrednosti stana plati u dva dela. Prvi deo učešća od 12 odsto plaća se u roku od osam dana od dana sudske overe ugovora, a drugi deo od osam procenata u roku od 15 dana od dana ostvarivanja prava na povraćaj PDV-a kupcu prvog stana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track