VENCI NA SPOMEN-KOSTURNICU BRANILACA BEOGRADA I FRANCUSKOM VOJNOM GROBLJU: Obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

niz događaja

VENCI NA SPOMEN-KOSTURNICU BRANILACA BEOGRADA I FRANCUSKOM VOJNOM GROBLJU: Obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata

Beograd -

Povodom obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata danas su na Francuskom vojnom groblju i na Spomen kosturnici braniocima Beograda na Novom groblju položeni venci.

Na Spomen kosturnicu vence su položili izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković, državni sekretar Ministarstva francuske vojske Ženejev Darijesek, američki ambasador Kajl Skat, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Prethodno su Darijesek, Radojičić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položili vence na Francusko-srpskom groblju gde je državna sekretarka Darijesek podsetila na prijateljstvo francusko-srpske vojske.

"Veoma sam srećna što sam danas ovde povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Beograda nakon dugog, zamornog i iscrpljujućeg sukoba od 1914. do 1918.", rekla je Darijesek novinarima.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ona je navela da je u Beogradu i kako bi razgovarala sa zvaničnicima Srbije o daljem razvijanju prijateljstva između dve zemlje.

Podsetila je da će 11. novembra u Parizu na obeležavanju stogodišnjice od potpisivanja primirja u Prvom svetskom rata prisustvovati 60 zvaničnika, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a da je ideja vodilja francuskog predsednika Emanuela Makrona da tada razgovara o miru u svetu.

"Prisustvo Vucića na toj konferenciji je veoma značajno", rekla je Darijesek.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ona je dodala da predsednik Makron treba da dođe u Srbiju u decembru i da potvrdi prijteljstvo između Francuske i Srbije, te da istakne značaj Srbije na Zapadnom Balkanu sa kojom, kako kaže, Francuska sarađuje na svim planovima.

Bilateralna saradnja je vema pozitivna i treba da se nastavi, zaključila je Darijesek.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja